Ловят талашит от потъналия "Еланд"

11-те моряци са невредими, граничарите ни ги извадили сухи

Ловят талашит от потъналия "Еланд" | StandartNews.com

Варна. Прекомерен товар и дисбаланс на тежестта вероятно е потопил кораба "Еланд". Корабокрушението стана 7 мили от брега в Дуранкулак тази събота. Натоварената с дървени плоскости палуба е довела до накланянето на плавателния съд на левия му борд, вземането на баласт го килнало след това силно надясно, обясниха експерти. Не се изключва и техническа неизправност, генераторът да се е повредил и да не е могъл да изпомпва водата, която е намокрила талашита и той още повече да е натежал. Може да е имало и пробив на корпуса, уточняват още специалистите.

Корабът "Еланд", който е собственост на турска фирма и плава под флага на Сейнт Китс и Невис, е на 32 г. - строен е през 1982 г. Инцидентът вече е на вниманието на Звеното за разследване на морски произшествия, които ще разпитат капитана, както и останалите от екипажа, съобщи във Варна организаторът на спасителната акция Чавдар Богданов, който е главен инспектор към Гранична полиция.

Морето погълна "Еланд" в събота, точно в 16,35 ч българско време. 11-членният екипаж извади невероятно голям късмет и живее втори живот. Чуждите моряци бяха спасени в събота сутринта от родните граничари, които по щастлива случайност са се оказали само на 11 мили от инцидента. Към 5 сутринта капитанът на кораба преценил, че маневрите не водят до подобряване на ситуацията, пуснал котва и подал сигнал за бедствие към морския спасително-координационен център във Варна. Катер на Гранична полиция организирал спасителната операция и за около 2 часа екипажът, съставен от турци, грузинци и индиец, е бил прехвърлен на турски кораб в съседство. Може и да е имало паника сред корабокрушенците, но те са успели да си приберат целия багаж, да си вземат документите и да се спасят. Всъщност с два плота и спасителна лодка са отишли до турския кораб, за да се качат. След това са били прехвърлени на катера "Вяра" на ИА "Морска администрация" и около 18 ч в събота пристигнаха на 5-о кейово място на Морска гара във Варна. Чуждите моряци дори не са се намокрили. "Не се изплашихме, защото имаше кораби наблизо.

Страх ни беше от студената вода и да не попаднем в нея, можеше да получим хипотермия", каза на кея морякът Ариф, който е от Турция. Всички корабокрушенци преминаха през гранично-полицейския контрол и бяха откарани за настаняване във варненския хотел "Аква", откъдето вчера цял ден не си подадоха и носа навън. Никой от мъжете от Турция, Грузия и Индия не е пострадал.

Капитанът на потъналия кораб останал по-дълго на влекача Elitza, собственост на "Бон Марин Интернешънъл", който беше изпратен сутринта да закачи "Еланд" на буксир и да го провлачи до пристанището в Балчик, което така и не се случи. На този етап няма опасност от разлив и замърсяване на морето, защото корабът е бил на дизелово гориво, а не на мазут, увери шефът на ИА "Морска администрация" Георги Цветков. По непотвърдена информация на морските власти у нас е бил предоставен само корабният дневник на "Еланд", а машинният е бил укрит. Днес всички моряци трябва да дадат показания и да бъде организирано транспортирането им от турския корабособственик или оператор на товара.

Според сайта Marine traffic "Еланд" е пристигнал в Констанца на 2 февруари в полунощ, а е отплавал натоварен на 7 февруари в 15,46 ч. Корабът е с дължина 88 м, широк 11 м и с тегло 2864 т, газене - 2,80 м. Максималната му скорост е 6,5 възела.

"Добре е, че няма опасност от разлив", смятат хората в Дуранкулак, които в хубавото време се втурнаха с гемиите си на лов за дървен материал в морето. При потъване на кораба талашитът се разпиля по вълните и местните гледат каквото може да вземат от него. Това напомни за едно друго корабокрушение, станало между нос Калиакра и Шабла през 1976 г.

Тогава се разби кораб, пълен догоре с контрабандни цигари "Малборо" и "Кент". Местните пушиха вносните цигари години наред, а някои още пазят спомени за небивалата морска плячка. Дори кметът на Каварна Цонко Цонев, който е заклет непушач, има от 10 г. подарена кутия цигари от корабокрушенските и я пази сред останалите реликви в кабинета си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай