Ловът тръгна с глиган за Гинес

Откриха сезона с нови пушки, но без традиционните наздравици

Ловът тръгна с глиган за Гинес | StandartNews.com

Ловът на местен и дребен дивеч и груповият лов на дива свиня вече е разрешен. Стотици авджии от цялата страна излязоха в събота за откриването на сезона.

"За обикновените хора времето се отброява в дни, а за нас, ловците - в сезони", коментира един от най-запалените трапери Георги Борисов. Той и колегите му са очаквали с нетърпение първата събота на октомври, за да излязат на лов. Мнозина бяха подготвили и нови пушки, други пък се бяха снабдили с по-модерна екипировка. Според авджиите в днешно време ловът е просто една традиция, която носи духа на миналото, а преследването на дивеч в гората е най-съществената част от него.

И тази година авджии, този път от Пернишко, се похвалиха с попадение още първия ден. Дружинка от местната организация простреля огромен глиган, който от години бил преследван. "Животното е като за Гинес, ще го покажем, та всички да го видят и да се радват", коментира Иван Петров от дружинката.

За разлика от предишни години обаче този път нямаше традиционните наздравици с огнени питиета непосредствено преди лова. Освен че законът е строг в това отношение и глобите са много сериозни - от 200 до 2000 лева, самите авджии се стремят преди всичко да бъдат предпазливи и отговорни за действията си. Немалко от тях пък изказват позицията, че не убиват животни за спорта. "Ние даваме първо реален шанс на животното да живее и чак след това в нас се проявява ловецът", твърдят по-опитните. Подготовката за сезона трае повече от месец, като едно от най-важните неща е опазването на природата, тъй като добрата грижа за гората и дивеча се отразява на постигнатите резултати по време на самия лов. Старите авджии съветват да се спазват стриктно разпоредбите за безопасност, за да няма инциденти. Всички, участващи в групов лов, трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи глобите започват от 100 лв., като таванът е 500 лева. Важно за ловците е и да знаят какви оръжия са разрешени. Ако сте с гладкостенно оръжие по време на групов лов на дива свиня, не може да използвате сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум". Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на такива излети. Задължителен елемент е инструктажът непосредствено преди лова, проверка за наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на ловно оръжие. Проверките се осъществяват от служители на Изпълнителната агенция по горите и органите на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай