Лондон, Виена и Рим са топ дестинации за българите

Лондон, Виена и Рим са топ дестинации за българите | StandartNews.com

София. 1 838 148 пътници са преминали за първото полугодие на 2014 г. през Летище София, Това е с 200 000 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от летище София.

Най-предпочитани дестинации за първото полугодие на 2014 г. са Лондон, Виена, Рим, Милано, Берлин.

11% ръст на годишна база бележи пътникопотокът по редовни международни линии, което се дължи както на новите дестинации, добавени към полетното разписание на Летище София, така и на допълнителните честоти на опериране по голяма част от обслужваните маршрути.

Общо 71 422 са пътниците по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас (-8%) за първото полугодие на 2014 г. Броят на организираните туристи преминали през Летище София за същия период се запазва на нивото от миналата година.

През първите шест месеца на 2014 г. на Летище София са излетели и кацнали общо 20 506 самолета, което представлява ръст от 4,3% на годишна база.

С 10% повече полети са извършени по редовни международни линии – резултат от новите дестинации в полетното разписание и увеличените седмични честоти. По вътрешните линии е отчетен спад от 8% за първото полугодие на 2014 г. спрямо миналата година, докато организираните чартърни полети остават на миналогодишното ниво.

По-малко специализирани товарни превози са извършени през разглеждания период в резултат от редуцираната полетна програма на карго интеграторите.

Увеличение от 4,5% на обработените пощенски пратки на Летище София сочат данните за първата половина на 2014 г. спрямо съответния предходен период. Общият обем на обработените товари и поща е 8 421 тона.

С 2% са нараснали товарите, превозени по редовни международни линии.

През юни 2014 г. Летище София отбелязва положителни резултати при всички показатели на трафика. През изминалия месец излетелите и кацнали самолети на столичното летище са 3 814 (+7,4%), общият брой на обслужените пътници е 349 705 (+13,4%), а обемът на обработените товари и поща е 1 519 (+4%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай