Неделя,

Липсват документи за кредитните милионери

От: Failed to load user -
3176
Липсват документи за кредитните милионери
A
A
A

София. Цялата истина за кредитните милионери няма да излезе наяве, защото не е ясно с какви документи разполага Комисията по досиетата. Зам.-председателят на предишната комисия по досиетата (т.нар. Комисия „Андреев") Евгени Димитров изрази съмнение, че част от документите не са предадени на проверяващия орган.

Пред БНР Димитров обясни, че по времето на действие на неговата комисия през 2002 г., тя е проверявала архива документи в БНБ, докато при създаването на новата комисия през 2005 г. той вече е бил под опеката и охраната на Държавната комисия за сигурността на информацията, която нямала право да се разпорежда с него.

Много от документите с данни за кредитните милионери не са предадени по законовия ред, смята Димитров. Той изрази съмнение дали взетите от него и колегите му преди десетина години от БНБ документи са същите, с които работят сегашните членове на Комисията по досиетата.

При проверката преди десет години списъкът е включвал близо 10 хил. юридически лица и 32 хил. души членове на бордовете им, проверявани са и външно-търговските дружества, синдиците и чейнджбюрата. Евгени Димитров обясни, че е съществувал доклад на някогашния вътрешен министър Николай Добрев, в който той конкретно описвал на кого са давани тези пари. „Има много неща, които по елегантен начин си заминаха във времето", обобщи Димитров.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички