Летище Божурище пак е паметник на културата

Летище Божурище пак е паметник на културата | StandartNews.com

Инвеститори от Германия и Дубай го превръщат в терен за бизнес полети

Летище Божурище успя да си извоюва титлата - "паметник на културата". Най-старата аерогара в Европа от години се бори за връщане на статута, след като през 2005 г. теренът на летището попадна "в ръцете" на италиански инвеститори с намерението да построят индустриален парк. Миналата седмица обаче експертният съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство е предложил летището да получи статут на историческа, урбанистична и архитектурна недвижима културна ценност. Новината обяви на брифинг вчера зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Депутатът, който е и пилот, бе яростен защитник на аерогарата.

"Това летище е много важно за авиацията ни, то е най-старото в Европа", припомни Велчев. И специално благодари на министъра на културата Вежди Рашидов и предшественика му Стефан Данаилов за положените усилия летището да се запази. Три са възможните сценарии за съдбата на летището сега.

На първо място държавата да поеме грижата за него. Сегашните собственици също могат да си го запазят. Третият вариант е чужди инвеститори да го поемат. "Има заявка от германски инвеститори и от инвеститори от Дубай да направят летището. Аерогарата в Божурище е прекрасна за бизнес полети, за по-малки самолети, така че бъдещето е пред това летище да се развива и да остане в историята като люлка на авиацията", разказа още Красимир Велчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай