Лекари искат доживотен затвор без замяна за убийците на Ники

Лекари искат доживотен затвор без замяна за убийците на Ники | StandartNews.com

Враца. Лекарската гилдия във Враца скочи на убийците на 16-годишния Николай, който бе пребит до смърт. В отворено писмо Лекарският съюз настоява за доживотен затвор без право на замяна за охранителите Иван Каменов – Цофъра, Ивайло Иванов – Акулата и Калин Димитров – Скинара.

Докато прокуратурата все още събира доказателства дали момчето е умряло от побоя, лекарите изказват категоричната си професионална позиция за очевидната връзка между нанесения побой и смъртта на Ники. От името на всички лекари съсловната организация изразява голяма болка и съпричастност към ужасната трагедия на родителите – д-р Светослав Савчев, който работи в РЗИ и д-р Нонка Лилова – дистрибутор на лекарства. „Заставаме като един до почернените си колеги, декларираме съсловна бдителност на съдебния процес и готовност за активни и масови протести в случай на протакане или безнаказаност на тази отвратителна агресия срещу живота на децата ни", се казва в писмото.

На 31 август през нощта Ники е бутнат пред заведение „Бирхале" от гардовете. Изпаднал е в безсъзнание и през това време е ритан. Той не помнел нищо, но това е станало пред двайсетина свидетели, които не са се намесили и не са извикали полиция. Когато се прибрал вкъщи бил зле и родителите му го закарали в болницата. На другия ден бил изписан като здрав и без епикриза. А на следващия ден станал дезориентиран, получил страшен гърч и е приет по спешност в „Пирогов". Там лекарите открили, че има травми буквално из целия мозък, разказва почернената му майка. „В България няма присъда, която аз да пожелая, но тези хора трябва да бъдат заключени до живот, защото са опасни", категорична е д-р Лилова.

В същото време гневът срещу убийците на Ники и недоверието в съдебната система продължава да се излива в социалните мрежи. Трагедията е основната тема на разговорите в града. Вече хиляди са готови да се включат в протеста пред съдебната палата в четвъртък, когато ще се гледат мерките за неотклонение на Цофъра, Акулата и Скинара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай