Лекари и фармацевти се ядосаха на властта

Лекари и фармацевти се ядосаха на властта | StandartNews.com

София. Лекари, зъболекари и фармацевти се ядосаха на властта и демонстративно напуснаха Съвета за икономическо развитие и социални политики. Негов домакин беше президентът Росен Плевнелиев, а сред присъстващите управляващи беше и здравният министър Десислава Атанасова.

Причина за гнева на съсловните организации стана липсата на възможност да изкажат идеите си. Колко време говори здравният министър, колко ние, казаха те и напуснаха залата.

Здравната реформа е условие за отпускането на европари за сектора през периода 2014-2020-та г, заяви пък президентът Росен Плевнелиев при откриването на съвета. Според него адекватната спешна помощ, преструктурирането на болниците и електронното здравеопазване трябва да са в основата на предстоящите промени.

България е на предпоследно място по качество на здравеопазването в класация на 34 държави, каза още Плевнелиев. Данните били от анализ на Европейската комисия. Според президента страната ни е класирана толкова назад заради допуснати медицински грешки, продължителност на престоя в клиниките, както и заради повишението на разходите за болнична помощ със забележителните 16,3% за една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай