Понеделник,

Лекар предупреждава: Забравете будилника, опасен е за здравето

От: Рачо Рачев -
580
Лекар предупреждава: Забравете будилника, опасен е за здравето
A
A
A

Настройването на будилника за събуждане редовно може да бъде опасно за здравето, предупреждава Александър Калинкин - лекар, специалист по нарушения на съня.

Събуждането с аларма звучи като много естествено начало на деня за мнозина, но този навик може да доведе до развитие на сериозно заболяване, каза Калинкин пред радио Sputnik, добавяйки, че ежедневната настройка на аларма е едно от най-лошите за здравето решения.

„Ясно е, че в някои ситуации, като например планирано пътуване, алармата е наложително да се използва. Но ако човек го прави постоянно, последствието е хронична липса на сън или хронично безсъние."

В тази връзка той отбеляза, че липсата на сън може да бъде причина за развитието на различни заболявания.

„Ако продължителността на съня се намали буквално с един час в сравнение с нормата, която за повечето хора е от 7 до 9 часа, това води до промяна в начина, по който човек се чувства, влошено качество на живот, сънливост, нарушена социална активност, като и отсрочване и разсрочване на задължения. Има дори промяна в активността на човешкия геном, но не към по-добро. Тоест това е причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания, ендокринни нарушения и спад на имунитета“, обясни докторът.

Калинкин посочва, че човек има своя "вътрешна" аларма и че трябва само да я настрои по правилния начин. „За да се събуди човек рано и да стане навреме, е необходимо да се нормализира графикът на съня, да си ляга по-рано и да се наспива. Използвайки своя „вътрешен будилник“, или биологичен часовник, човек ще намали до минимум негативното въздействие върху тялото си“, казва експертът.

Ако обаче човек смята, че все още не може да се буди по този начин, по-добре е да не използва звуково, а светлинно устройство, каза той.

„Направени са специални лампи, които симулират изгрева, като улесняват събуждането на човек. Това незабавно потиска производството на мелатонин сутрин и следобед и нормализира циркадния ритъм."

Той също така съветва за тиха аларма, като песен на птици. „Такава аларма нежно ще събуди човек от сън. Това е особено важно през есента и зимата, когато количеството слънчева светлина и съответно качеството на съня намалява."


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com