Лекар: Кой алкохол дразни най-малко стомаха

Ето коя е тази спиртна напитка

Лекар: Кой алкохол дразни най-малко стомаха | StandartNews.com

Дългите летни нощи, прекарани с приятели, предполагат наздравици с пълни чаши. Лятото обаче е и сезонът, през който стомашно-чревните неразположения са най-често срещани. За да не провалите почивката си, трябва да знаете не само как да се пазите от хранително отравяне, прегряване, топлинен удар, слънчево изгаряне и другите опасности, които крие така очакваното лято, но и кой алкохол няма да подразни стомаха ви, за да сервирате или поръчате именно него, ако страдате от стомашни проблеми.

Макар да е силно непрепоръчително да консумирате алкохол в най-горещите часове от деня и когато се оплаквате от стомашно неразположение, ценната информация кой алкохол няма да подразни стомаха ви ви позволява все пак да се насладите на своето питие, без да се притеснявате за последствията за здравето ви или поне за това на стомаха,

Употребата на спиртни напитки има доказано отрицателно въздействие върху целия стомашно-чревен тракт и влия негативно на функциите му. Вредата, която етанолът нанася на червата, е не по-малка от тази, която оказва на черния дроб. Всъщност етанолът е този, който дразни стомаха, и именно заради него алкохолът е вреден за стомашно-чревния тракт. Обикновено говорим за проблеми именно с дроба при злоупотреба с алкохол и често пропускаме, че спиртната напитка в чашата ни руши здравето и на стомаха ни.

Дори бирата има подобно негативно въздействие, въпреки че съдържа скромно количество алкохол. Дразненето на стомаха се дължи на етанола, отделят се повече стомашни сокове при консумация на алкохол и това е особено нежелателно, ако целта ви е здрав стомах. Особено рискови са пациентите с гастрит, колит, язва и рефлукс, тъй като отделяното голямо количество солна киселина прави симптомите на стомашно неразположение, ако вече има диагностицирано такова, още по-ярки, силно изразени и неприятни.

Горещо препоръчваме да сведете до минимум, още по-правилно да се откажете от всякакви алкохолни напитки, приготвени с мента (бяла руска мента), шоколад или кафе (ирландско кафе), които са сред често срещаните в коктейли и питиета. Ако добавите към питието и чаша плодов сок от възкисели цитруси, то няма как коремът ви да се страда. Последните проучвания сочат напитките с по-ниска киселинност като по-безопасни за стомаха и по-малко рискови. Според нивото на рН джин, текила и незърнени водки са вариантите с най-ниска киселинност, поради което те оказват най-малко отрицателно въздействие върху здравето на стомаха. Той ще е по-доволен и ако не пийвате вечер и в късните часове на нощта, когато рискът от киселини е най-висок. Отказът от цитрусов сок с питието също помага, заменете го с вода, за да минимизирате отрицателното въздействие на сока.

Последните проучвания сочат напитките с по-ниска киселинност като по-безопасни за стомаха и по-малко рискови. Според нивото на рН джин, текила и незърнени водки са вариантите с най-ниска киселинност, поради което те оказват най-малко отрицателно въздействие върху здравето на стомаха. Той ще е по-доволен и ако не пийвате вечер и в късните часове на нощта, когато рискът от киселини е най-висок. Отказът от цитрусов сок с питието също помага, заменете го с вода, за да минимизирате отрицателното въздействие на сока. В малки количества алкохолът обикновено не може да бъде наречен вреден, а пийването на големи количества е вредно и опасно, като това се отнася не само за стомаха и червата ви, но за цялостното здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай