Леден вятър ни сурвака

Леден вятър ни сурвака | StandartNews.com

Забавени полети на летището, живакът пада до -19, спират ТИР-ове

Ледена епоха скова страната. Половината държава осъмна с по-дебела снежна покривка и заладени улици. Студеният вятър, който вчера се появи, ще продължи да вилнее над страната и след Нова година. В следващите дни ни очакват минусови температури и мразовито време.

Най-търсената стока в магазините - морска сол, свършва по-бързо от топъл хляб

Леден вятър ще ни сурвака до Ивановден. Страшният студ, който скова страната, и снегът ще се задържат и в първите дни на новата година. Силният леден вятър, който задуха още от вчера по обяд, ще продължи да вледенява всичко в идните дни. Очакванията са на 31 декември термометрите да отчетат до -19 градуса, а максималните температури през деня да не надхвърлят -5. Затопляне се очаква едва в края на следващата седмица. Мразовитият период над страната ще се задържи поне до Ивановден, след което времето ще се затопли, казват синоптиците. Тогава вероятно ще има и нови валежи от сняг. В планините също чувствително застудява. Условията за туризъм са изключително лоши и неприятни. От Планинската спасителна служба предупреждават за реална опасност от локални измръзвания и изгубване.
До 25 метра в секунда достигнаха поривите на вятъра в района на пристанището във Варна вчера и портът бе затворен. Жълт код за силен вятър, сняг и поледици бе обявен за всичките 28 области в страната. Част от пътищата в Силистренско бяха затворени за няколко часа заради снегонавявания. В Западна и Северна България освен вятъра очакванията са за висока снежна покривка, навявания и поледици.

Най-търсената стока по магазините в София пък се оказа морската сол, с която хората ръсеха тротоарите пред блоковете. Пакетите бяха изкупени още сутринта. "На няколко пъти ще зареждаме, купува се по-бързо от топъл хляб", довериха търговци.

Десетки полети до и от летище София закъсняха вчера заради снегонавяване и повреди. С 2 часа и 21 минути закъсня полетът на "Уиз еър" от Милано, с 81 минути след разписанието си кацна турбовитловият АТР-42 на "Таром" от Букурещ. С повече от 5 часа беше закъснението на самолета на "Уиз еър" от Малмьо, който така и не кацна до редакционното приключване на броя.

С час и 20 мин след разписанието си излетяха "Търкиш Еърлайнс" за Истанбул, с час и 26 мин закъсня обедният полет на "Луфтханза" за Франкфурт, с 2 часа и 11 минути - на израелската авиокомпания "Ел Ал" за Тел Авив. Въпреки че кацна навреме, с 89 минути след разписанието си излетя обедният самолет на "Остриън ерлайнс" за Виена. Причината за това е повредена машина за качване на багажа на самолета, обясниха запознати от аеропорта. Заради силния западен вятър - 10 м/сек, служителите на летище София бяха принудени постоянно да почистват полосата за излитане и кацане от снегонавяванията, обясниха още оттам.

Над 600 снегопочистващи машини изкараха от Агенция "Пътна инфраструктура". Големи камиони над 12 тона няма да могат да се движат днес от 18 до 21 часа по магистралите и пътищата, които се очаква да бъдат най-натоварени за празниците. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Освен по аутобаните тировете няма да могат да пътуват между Ребърково и Ботевград, между Русе и Велико Търново, Пловдив и Харманли, Дуранкулак и Варна, Варна и Бургас, Симитли и Гоце Делчев, Пловдив и Смолян, Бургас и Царево, както и по южната дъга на столичното околовръстно. Същите ограничения ще са в сила и на 4 януари от 14 до 20 часа, когато се очаква да е голямото завръщане след празниците.

ВАРНА: Спецекипи следят Аспаруховия мост

Специализирани екипи следят Аспаруховия мост и при необходимост са готови да вземат мерки срещу обледеняване на пътната настилка. Това обясни Купен Пашов, началник отдел "Дейности по защита на населението" към община Варна.
В своя безсрочна заповед кметът на Варна Иван Портних е утвърдил плана на действията при катастрофи на Аспаруховия мост. Във всички райони на общината има дежурни, които са готови да реагират при усложнена зимна обстановка.

Видински села отново бедстват без ток

Села от видинските общини Белоградчик, Бойница, Грамада, Кула, Макреш отново бедстват без ток, както в началото на месеца. 3000 клиенти на Енергото от община Грамада са без електричество втори ден. Причината са скъсани проводници заради ниските температури и силния вятър. Екипи от енергетици отстраняват авариите денонощно. Заради навявания временно бе затворен пътят Раковица - Бранковци, съобщиха от общината в Макреш. И села от община Кула останаха без път до града. В понеделник сутрин изчистихме всички пътища, но само след 2 - 3 часа вятърът ги покри с преспи. Решихме да спрем почистването и да чакаме спирането на вятъра, обясни кметът Владимир Владимиров. Снежната покривка във Видинско достигна 25 см, а в Белоградчик и Макреш - 30 см.

Снеговалежът и силният вятър и в Русенско създадоха проблеми с електрозахранването в региона. Рано сутринта общо 14 населени места от 5-те общини в областта бяха без ток. По-късно през деня само в 9 имаше проблеми, но дежурните екипи продължаваха да отстраняват авариите, свързани с преплитане на проводници.

СЛИВЕН: Ураган отвя билбордове

Леден вятър със скорост 90 км/ч се развихри в Сливен и областта. В кметството заваляха сигнали за паднали билбордове. Цял късмет е, че няма ответи покриви на къщи, каквато е традицията в региона. Единствено на места има изпопадали керемиди и недобре закрепени саксии по балконите.
Според запознати това е типичният местен вятър тип бора. Той е пулсиращ, на моменти утихва, но след това става изключително силен. Заради ледения вятър температурата в града, която по обяд беше 1 градус над нулата, се чувства като минус 7 градуса.

Пловдивски скиори с молебен

Молебен за сняг ще направят любителите на зимните спортове в Пловдив, ако до ден не завали и под тепетата. Регионът е единственият в страната, в който до момента не е паднала и една снежинка. Вместо това грее слънце и макар температурите да са доста ниски, времето по-скоро напомня за пролет, отколкото за зима. Запалените скиори са категорични, че ще се съберат за молебен, ако и тази нощ небето остане безоблачно. До момента не са успели да открият сезона, тъй като в близките до града писти в Родопите няма никакъв сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай