Лазаров призна: Баретите със стари оръжия

Отрядът не е стрелял в акция от 1999 г., най-добрите си тръгнаха, каза главсекът на МВР

Лазаров призна: Баретите със стари оръжия | StandartNews.com

София. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) е с много лошо оборудване. Това признание направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му за десетина години отрядът е бил един от най-добрите в Европа, което е било записано в доклад на френската полиция. Сега обаче той е загубил способностите си. "От 1999 г. СОБТ не е участвал в подобна престрелка като тази в Лясковец. След случая с Ганеца не си спомням баретите да са попадали в реални действия", заяви главният секретар. "Сега почти всички, които тогава са били обучавани от чуждите служби - германски, френски, английски, вече не са в отряда и на практика няма кой да обучи новите барети", призна още Лазаров. Той потвърди, че групата е била разбита с годините, а щатът е намален два пъти.

Главният секретар заяви още, че очаква и резултатите от две проверки. Около трети април ще излезе докладът за операцията в Лясковец. Малко повече време пък ще отнеме цялостният анализ на състоянието на СОБТ. Лазаров обеща конкретни действия и промени в работата на отряда след обстойните прегледи на звеното.

В събота Светлозар Лазаров влезе в престрелка с предшественика си Бойко Борисов, който направи остри коментари за главния секретар и поиска оставката му заради операцията в "Лясковец". "Шефът на охранителна фирма, който за една нощ се превърна в главен секретар на МВР, да си гледа политиката и да не се занимава с мен", коментира Лазаров. Борисов обаче не му остана длъжен. "Един главен секретар е получил само за една нощ четири генералски звезди, а аз съм работил за тях години. Как има наглостта този човек да си позволява да обижда Цветан Цветанов, че бил носил папки? Разликата между него и Цветанов е, че Цветанов не ги носеше папките, а ги четеше", коментира той.

"Нека да оставим по-назад говоренето кой пръв трябва да подава оставка и кой е виновен", коментира казуса и вицепрезидентът Маргарита Попова. Според нея по-важното сега е да се направят правилните изводи след оценка на ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай