Лазар Груев: Битката за честен избор не бива да бъде загубена

Лазар Груев: Битката за честен избор не бива да бъде загубена | StandartNews.com

София. Ние не бива да допускаме битката за справедлив, честен и прозрачен избор да бъде загубена. Това каза председателят на ВКС проф. Лазар Груев при откриването на Общото делегатско събрание на съдиите, което се провежда в зала №3 на НДК.

19 съдии се борят за 6 места във Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт. Още в началото на своето слово проф. Груев изрази убедеността си, че събранието ще бъде дълго и продължително. Той посочи, че може би ще дойде момент, в който някой от делегатите може да си каже, че от неговия глас не зависи нищо и че няма смисъл да участва по-нататък в събранието.

"Искам да се помъча да ви убедя в противното. Всяко действие и всеки глас, участието на всеки един от вас е изключително важно за общия резултат", подчерта професорът. Той разказа поучителна история, в която се казва, че, когато ковачът подковава коня преди битката е много важно как ще забие всеки един от клинците на четирите подкови. "И ако сгреши само един път и нарани коня, е възможно конят да се спъне в битката, пълководецът да падне, войниците да се изплашат, да напуснат бойното поле и битката да бъде загубена. А ние не бива да допускаме битката за справедлив, честен и прозрачен избор да бъде загубена", посочи Груев.

Общото събрание на съдиите се председателства от двама съпредседатели Боян Магдалинчев от Върховния административен съд и Албена Бонева от Върховния касационен съд. За шестте места на съдии в новия ВСС има 18 кандидати. Те бяха 19, но една от тях се оттегли в последния момент. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай