Ламбо в шок, изгуби Мария (ОБЗОР)

Ламбо в шок, изгуби Мария (ОБЗОР) | StandartNews.com

Болести, притеснения и цигари съсипаха здравето на една от най-красивите жени в социалистическа София

Ламбо е в шок. Изгуби Мария - жената на неговия живот. Трагедия сполетя две от най-известните фамилии в България - Данаилови и Цанкови. Голямата любов, съпругата и музата на прочутия актьор, почина в два часа сутринта във вторник срещу сряда в Трета градска от бъбречна недостатъчност, инфекция на белите дробове и проблеми със сърцето. Мери, която половин век беше вдъхновението и опората на звездния си мъж, е рухнала в събота срещу неделя. Навръх Великден той е извикал Бърза помощ. В понеделник тя се е посъвзела и дори се е чукнала с яйце с докторите, но след това състоянието й се е влошило.

Ламбо не се е отделял от нея до началото на възстановителната репетиция на "Пигмалион" в 17 часа на 22 април - единственият спектакъл, в който той играеше заради своята безкрайна заетост като политик и професор в НАТФИЗ. Всички в Народния са категорични - въпреки че Стефан не беше играл своя бандит Дулитъл от началото на сезона, той е бил блестящ. След финалните реплики веднага е звъннал по телефона, за да разбере как е Мери. И след като е чул фаталните новини за състоянието й, се е свлякъл в гримьорната. Напрежението от последните дни, преумората от химиотерапиите заради лимфома, натрупаният стрес от политическите търкания са си казали думата. Павел Васев, шефът на Народния, веднага е извикал линейка. И за съжаление е отменил "Пигмалион" при тотално пълен салон - и последното място е било продадено. По ирония на съдбата Ламбо беше поканил много лекари, негови приятели от различни силно драматични периоди в живота му - когато спасяваха доведения му син Росен Цанков, когато лекуваха Вили Цанков в края на дните му, когато самият Стефан се бореше с лимфома.

След като са откарали Ламбо в болницата, е станало ясно, че Мария вече е в кома, тъй като бъбреците й са отказали един след друг. През цялото време край Данаилови са били тяхната най-близка приятелка от Пловдив Дора Бобадова, актьорът художник Стойно Добрев и колегата му Николай Калчев. Всички те са знаели, че от доста време насам тя не се е чувствала добре, но никой не е очаквал фатален край.

През декември Мери сподели, че семейството няма намерение да празнува - въпреки че това е месецът на Ламбо заради именния му и рождения му ден. Всъщност тя и мъжът й бяха изтощени покрай неговата борба с рака. Кризата у Данаилови започна преди няколко години - тогава когато в София се появи Ирен Кривошиева и започна да се рови в миналото. Актрисата развяваше по медиите бурната си биография, в която Ламбо беше попаднал по стечение на кинаджийските обстоятелства. Оказа се, че момичето, което някога играеше доста сносно в "Хотел Централ", се беше превърнало в жадна за мъст и евтина слава жена. Тя избута напред Владимир, за когото казва, че е син на Ламбо. Самият Стефан никога не го е отричал и винаги се е грижил за момчето. Стефан, като мъж на честта, нито веднъж не е поискал ДНК експертиза. Но беше безкрайно разстроен от целия цирк. Още повече че Владко и родителката му се държаха безумно във "ВИП брадър".

В дома на Данаилови по това време е било доста тъжно, казват техни приятели. При едно от последните пътувания на Ламбо в Италия за снимките на "Дело по съвест" Мария дори не отиде с него. "Не искам да я разкарвам. Самият аз гледам да се усамотя. Не ми се общува много", каза той по телефона от Вечния град. Причината беше ясна на цялата нация - и тя се наричаше Ирен Кривошиева.

50 години любов

"Доверие и разбиране в тежки моменти. Това е тайната на продължителния брак. Колкото и да се правя над нещата, винаги рева, чуя ли как Орлинчо Горанов изпълнява "Светът е за двама". Всеки има нужда от подобна песен. С Мери сме заедно от 1964-а. Нали си представяш колко неща ми е простила оттогава до днес. Пред последните 20 години много пъти ме е вадила от съмнения и депресии. Жените са по-силни и по-справедливи", казваше Ламбо. "И двамата имаме принос за това толкова време да останем двойка, но нейният е по-голям. Защото аз съм имал някои издънки, които тя е разбирала и прощавала. Винаги съм знаел, че ще се прибера вкъщи и тя ще ме чака. Никога не ми е казвала тежки или груби думи, запазвала е болката в себе си. И това винаги ме е измъчвало. Още повече че нашата привързаност един към друг е много силна. Тя беше много красива, една от най-красивите българки. Много мъже завиждаха на този келеш Стефан Данаилов. Може би аз щях да имам друг път, ако не беше тя. Мария винаги ме респектираше".

Драмите на Мери

Болките на Мария бяха най-вече сърдечни, въпреки че диагнозите на физическото й тяло също не бяха малко. Тя никога не е пестяла цигарите. Може би защото съдбата й поднася първия удар, още когато е почти дете - 28-годишният й брат умира при катастрофа с мотор. Само след месец си отива й майка й. Баща й цял живот я нарича Жоро - така се казва починалият му син. Иска от Мери да е мъжко момиче - и тя успява. И тъй като патриархът не иска да се премести при Данаилови в София, Мария до края на живота му всеки уикенд е в родната си къща.
Росен Цанков, синът на Мария и на Вили, през 90-те беше сполетян от уникален вирус, който го парализира до очите. Тогава Мария не се отдели от него в продължение на 40 дни - с едни и същи дрехи и молитви. А Ламбо направи чудеса, докато търсеше лекарства и консултации с доктори от цял свят. За щастие продуцентът на най-успешните клипове и сериали успя да се вдигна на крака с помощта на белите престилки. За разлика от Ирен Кривошиева Мария никога не иска Стефан да осинови Росен.

Мразеше светската суматоха

Колкото и да е парадоксално на първо четене, Мария не обичаше светлината на прожекторите. Тя откровено ненавиждаше светската суматоха въпреки перфектното си възпитание. Нервите й много пъти бяха подложени на страхотни провокации, но тя нито веднъж не наруши добрия тон. Красавицата, която през младостта си е истинска властелинка на модната сцена, не желаеше да бъде във фокуса на хорското любопитство и внимание. Въпреки че никога не е имала избор - нейният мъж е фаворитът на България, любимецът на нацията.

Една от най-ефектните българки през 70-те и 80-те години на миналия век учи история в Софийския университет. Обича да води тематични разговори със Свобода Бъчварова, която е от най-близките й приятелки. По това време Мери все още е омъжена за Вили Цанков. Бракът им продължава три години. Докато на хоризонта не се появява Стефан - все още е студент, безкрайно красив, очарователен и обещаващо талантлив. И най-вече - луд по нея. Запознава ги Росица, сестрата на Ламбо. Мери е по кориците на култовите женски списания "Лада" и "Жената днес". Като топмодел дефилира с колекции на ЦНСМ. Тя напуска Вили, който до края на живота си остава най-добрият й приятел. Мария винаги казва за него, че той е учителят й по морал, етика и естетика.

Въпреки бляскавата си визия Данаилова няма мераци да бъде актриса. Не страда от болни амбиции, макар че дори вечно претенциозният професор Андрей Пантев хвали нейния усет за история. В един момент тя се чуди дали да не пропише, но бързо се отказва - просто около нея има прекалено много писатели. Мери предпочита да бъде зад любимите си хора - без директно да се намесва в живота им, но винаги готова да вдигне падналия. Често подхвърля самоиронично, че всички се "упражняват" на нейн гръб.

Мери е дълбоко уважавана от гилдията и заради това, че никога не устройва сцени на ревност. Ламбо често снима по няколко филма едновременно, но тя няма навика да му прави засади. Това е под достойнството й. Още повече че никак не си пада по безкрайните актьорски купони. Но е готова да помогне на всеки от колегите и приятелите на Ламбо, който й звънне по телефона в един часа през нощта. И досега Стефан Мавродиев и другите от класа на Ламбо във ВИТИЗ разказват как Мери ги е хранила с тенджери боб - като истински Странджа за бъдещите звезди. В онези времена те живеят в квартал "Изток". Но всеки техен дом е Аврамов.

Той започва важните неща на нейния рожден ден

Ламбо започва повечето важни неща в живота си на 23 септември - рождения ден на жена му. "Аз съм суеверен човек, за мен това има значение", признава той. Мери беше човекът, който анализираше на глас пред Ламбо вярната посока на всеки негов кръстопът - в киното, театъра, политиката. Още в началото на кариерата му той трябва да избере - роли в пловдивския театър, където е по разпределение, или участие в "Първият куриер". "И когато я запитах какво да правя, тя тънко-тънко ми отговори: "Ламбе, оправяй се сам, братче. После да не ми натякваш". И аз заминах в Съветския съюз на снимки".

Всъщност Мери е "виновна" Ламбо да влезе в обкръжението на Луиджи Перели. Известният италиански режисьор прави най-обикновен кастинг за "Октопод" в София. В началото Ламбо няма намерение да ходи, защото е наясно, че едва ли става дума за централни персонажи. Но понеже у нас по това време кризата е голяма и няма почти никаква работа за актьори, Мария го насърчава да се пробва. Влизането му в парламента пък съвпада с предложението да бъде готиният детектив Верджилио в "Дело по съвест". Първият сезон стартира през 2001-ва - през лятото, веднага след изборите. Когато стана министър на културата, пък се завъртяха камерите за вторите шест серии. И се оказва, че няма да е толкова лесно - Ламбо вече не беше господар на времето си, взимаше неплатени отпуски. А опозицията започна да го атакува, че вместо да си гледа работата на министър, актьорства из Италия. "Само аз и Мери знаем какво ни костваше всичко това. Загубих толкова години от живота си. А времето минава. Биологията е неумолима", споделяше Ламбо, но Мария му опонираше: "Ти не можеш по друг начин - ще полудееш".

Когато Ламбо трябваше да каже дали ще се кандидатира за вице на Калфин, двамата с Мери се бяха затворили две денонощия вкъщи и мислеха. После тя му каза: "Ако се откажеш, няма да си ти".

Черпят за сватбата с водка за 1,75

Ламбо и досега помни деня на сватбата им - 26 септември 1966-а.
"В края на четвърти курс във ВИТИЗ получих първото си предложение за участие в по-сериозна продукция - бяха две новели, играехме със Северина Тенева, Бог да я прости. Моят герой беше журналист, много талантливо момче, което се опитваха да мачкат. На 26 септември имахме снимки. С Мария от две години вече живеехме заедно. Та точно тогава предстояха избори. В онези времена обаче трябваше да имаш законен брак, за да делиш покрив с жената на живота си. Отидохме в Ленински райсъвет, като тя слезе от ЦНСМ-то на "Леге". В 15 часа трябваше да съм на аерогарата, за да летя за Варна, тъй като камерите щяха да се завъртят в Златни пясъци. Поканихме за кумове близки приятели, Любо и Заза, по-възрастни от нас, вече са в рая... Когато влязохме в кабинета на съответната чиновничка, тя помисли, че те двамата ще се женят, защото бяха изключително стилни. Жената реши, че ние сме им свидетелите - аз бях с найлонова зелена ризка тип милитъри, тате ми я беше донесъл от Сърбия, а Мери беше по-елегантничка, но все пак всекидневно облечена. Подписахме, а аз оставих 1,75 на Мери за водка, все пак да почерпи за сватбата. После хукнах към летището и малко по-късно получих първия си по-значителен хонорар.
Мъжете дълбоко не ме интересуваха, а сред жените не бях твърде популярен, защото все още бях студент във ВИТИЗ.

За колегите и приятелите си бях Цапето. Тепърва лудостите на Ламбо щяха да започнат. Но приятно ми беше, че всички се обръщаха възхитени след съпругата ми".

Ламбо винаги е споделял, че Мери е истинската властелинка в неговата крепост. "Нямам време за нищо. Сутрин излизам на 40, вечер се прибирам на 70. Не готвя. Но правя кафета. Най-трудно ми е метенето на терасата заради падналите сухи цветя. Зареждам машината за миене на чинии, голям кеф ми прави. Понякога се хвърлям да лъсна някоя тенджера, но гледам да няма никой около мен. За всичко се грижи Мария. Уютът, който създава една жена на мъжа си, е притегателна сила".

Сергей Станишев: Беше жена вдъхновение

"От мое име и от името на всички в БСП искам да поднеса най-искрени съболезнования на Стефан Данаилов. Мария беше изключителна жена, много искрен и достоен човек и невероятна опора за Стефан Данаилов. Тя бе голямо вдъхновение за него и в творчеството му, и в живота, и във всички премеждия, през които той е преминал досега и е преодолял. "

Това заяви вчера в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и сподели, че е говорил с Данаилов и на него му е изключително трудно. "Искам да му кажа, че тя ще липсва ужасно много - на нейните приятели, на хората от БСП. Ние ще направим всичко възможно тази загуба, която е невъзстановима, да бъде по-леко понесена от Стефан. Той ще усеща нашето рамо в този труден момент. Ще знае, че може да разчита и на мен, и на цялата социалистическа партия. За нас Ламбо е вдъхновение, нещо изключително във всяко едно отношение. Искам само да знае, че сме заедно с него", допълни Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай