Кюриосити надуши живот на Марс

Откри "потресаващи" биологични молекули

Кюриосити надуши живот на Марс | StandartNews.com

"Потресаващото" откритие на Марс, което направи Кюриосити преди дни са прости органични молекули, съобщи представителят на НАСА Чарлз Елачи, ръководител на лабораторията по реактивно движение. Той даде разяснения за находката на Червената планета, която учените пазиха в тайна известно време.

Подробности около откритието учените ще дадат на 3 декември в Сан Франциско, когато започва срещата на Американския географски съюз. "Става въпрос именно за органични, а не за биологични молекули, които свидетелстват за това, че има живот", заяви ученият. "Кюриосити не е оборудван с апаратура, която да може да разпознае биологичните форми", поясни ученият.

Междувременно орбиталният апарат "Марс експрес" на Европейската космическа агенция (ЕКА) изпрати на Земята снимки, направени от марсохода "Кюриосити" на НАСА, в рамките на сътрудничеството между двете космически агенции, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

"Марс експрес" получи снимки от "Кюриосити", които показват сегашното му местонахождение, и ги изпрати на Земята, се казва в комюнике на ЕКА. Свързаните с тези снимки данни станаха достъпни за учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния за обработване и анализ, а това доказа способността на новия марсоход на НАСА да поддържа "разговор" с орбиталния апарат ветеран на ЕКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай