Кустурица: Аз съм архитект на Балканите

Кустурица: Аз съм архитект на Балканите | StandartNews.com

След петъчното си шоу в София Емир Кустурица заяви, че сърбите и българите много си приличат.

 

"Споделяме живота в югоизточната част на света. Може би затова се чувствам много комфортно в компанията на българи. Въпреки че народите ни невинаги са били приятели, ако погледнем назад в историята", сподели кинаджията музикант пред bTV. Тази година той ще отпразнува 60 и призна, че това е наистина сериозна възраст, но се чувства млад и гладен за все повече събития. "Обичам да пътувам, да се наслаждавам на концертите и хората. Жив съм и се надявам още дълго да е така", похвали се Емир. След шест месеца той ще бъде готов с новия си филм "Млечен път", а премиерата е през 2015-а. Кустурица строи и каменния град, след като направи дървения на границата между Сърбия и Босна. Самият той обожава живота си в дървената къща. "Махам се от очите на хората. Обичам природата. Когато си в града, винаги си ядосан", разказва той. Неговите творчески залитания с архитектурата са израз на идеологическата му борба с глобализма. "Виждам ужасна тенденция - глобализацията създава представа за единствена култура. Това е непоносимо за мен", обяснява режисьорът. Творческата му енергия е насочена срещу този процес. "Опитвам се да запазя типичната архитектура на Балканите. Опитвам се да спря процеса на глобализацията", твърди той.

 

Децата му помагат в правенето на концерти, филми и фестивали. Синът му Стрибор свири в групата му, а дъщеря му участва в писането на сценариите. "Много сме близки и се обичаме искрено, дори когато спорим. Аз съм старомоден човек, когато става дума за семейството", споделя Кустурица. Казва, че няма рецепта за хармония. "Не трябва да си статичен, трябва да се движиш, като киното", убеден е режисьорът.

 

През март той и неговият No Smoking Orchestra продължават турнетата в Русия. "Нашето шоу работи навсякъде по света, което означава, че музиката ни кара хората да изживеят катарзис. Усещам човечеството с кожата си и съм посветил живота си на ситуации, които предизвикват катарзиса. Това е единственото, което искам да правя", категоричен е Кустурица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай