Курбан за здраве за пожарникарите от Езерово

Курбан за здраве за пожарникарите от Езерово | StandartNews.com

Врана. "Голям късмет имат момчетата, втори живот живеят". Тези думи непрекъснато повтаряха пожарникарите от Втора РСПАБ при награждаването на седемте техни колеги, които пострадаха тежко при взрива на цистерни на 14 август привечер в петролната база на варненското село Езерово.

Със заповед на главен комисар Николай Николов, шеф на главна дирекция на Пожарна безопасност и защита на населението бяха наградени с писмена похвала: Красен Костов, Иван Недев, Димитър Димитров, Георги Георгиев, Венелин Стоянов, Трифон Трифонов и Никола Колев. Те заедно с още трима пожарникари получиха и почетната грамота и знак на синдикалната федерация в МВР. Беше отслужен и водосвет.

"Както е по традиция, а този път и заради инцидента пожарникарите ще дадат курбан за здраве след професионалния си празник на Кръстовден", каза шефът на Втора РСПАБ Димитър Янев. По време на инцидента той предусети, че и втората цистерна ще гръмне и изведе силите от мястото на инцидента. С това предотврати една голяма трагедия, която можеше да вземе много жертви. "Тогава нямаше време за страх. Уплаших се едва вечерта като гледах новините по телевизията" сподели Янев. В 30-годишния си стаж в пожарната той помни само един такъв инцидент - през 1986 г. в девненското предприятие "Полимери", когато са загинали 22-ма души.

На някои от огнеборците в Езерово им предстоят още операции в клиниката за термични травми във Военноморска болница. Все още няма резултати от извършената проверка за инцидента, разпоредена със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай