Купонът е в Каварна!

Купонът е в Каварна! | StandartNews.com

Бирата е изстудена, кебапчетата са на скарите, а цацата - в тиганите

Ало, купонджиите! В Каварна ли сте вече?

От днес до неделя там ще се режат тежки метали. Мястото е стадион "Калиакра", където три дни ще се чува малка нощна музика от здрави жици. Рок маратонът стартира днес и ще радва феновете до неделя.
Имате ли палатка, разпъвайте я смело. Така няма да изпуснете и секунда от фестивала, който наистина си струва. За първи път тази година Каварна дава сцена на младите изпълнители. Това са Tiarra и Aura от Румъния, Veriga от Молдова, а останалите са родна гордост - "Севи", "Еридан" и Downer kill.
В събота излизат доайените Еurope, Krokus, Pretty maids и Gus G. В неделя сцената е запазена за Helloween, Sabaton, Gotthard и Jorn.

Старите рокаджии знаят, че от жиците се огладнява и ожаднява. Затова търговците отрано са изстудили бирата, върху скарите цвърчат кебапчета и кюфтета, цацата и сафридът са в тиганите. Ако имате късмет, лично Цонко Цонев може да ви сготви - както знаем, Кметъла е майстор в приготвянето на рибни специалитети. Но по-вероятно е през тези дни да се отдаде на любимата си музика.

Но това не е болка за умиране, защото наоколо има куп култови местенца, където ще си оближете пръстите.
За пържен сафрид се отбийте в ресторант "Бялата лагуна", който се намира в местността Иканталъка, близо до Каварна. Ако сте били път до морската рок столица и не сте посетили мидената ферма с ресторант "Дълбока" на 4 км от Каварна, все едно че сте отишли до Рим и не сте видели папата! Сред неустоимите предложения в менюто са шишчета от миди, лозови сармички с миди, пълнени пиперки с миди и ориз.

Презареждане в Яйлата

И ако нощем сте сред звездите, в случая на хеви метъла, то денем има как да презаредите духа. На 18 км от Каварна е резерватът "Яйлата" - приморска тераса с площ 300 дка, отделена от морето с 50-60-метрови скали. Тук има "пещерен град" от 101 "жилища", заселени още през V хил. пр. Хр. и използвани в продължение на хилядолетия. Някои от тях са били гробници или църкви. В северната част на Голямата яйла се намира малка ранновизантийска крепост, изградена в края на V в. От античността са съхранени още светилище, жертвени камъни, винарни. Тук преминава Понтийският път на птиците. Срещат се 178 вида гнездещи. Яйлата е царството на божурите.

Делфини играят край Калиакра

На 12 км от Каварна е нос Калиакра, където с малко късмет може да наблюдавате играта на делфини. Разпростиращ се на повече от два километра, Калиакра е известен като най-дългия нос на Балканския полуостров.
Там високите седемдесетметрови брегове като огромен вълнолом преграждат пътя на яростно връхлитащите морски вълни, родени от северния вятър. Укротяват ги и превръщат обширния залив на Каварна в спокоен пристан.
В превод от гръцки Калиакра означава "красив нос". През 1444 година до нос Калиакра спрели рицарските войски на Владислав Варненчик в похода си срещу Османската империя. На 31 юли 1791 година тук се разразява най-голямата битка в Черно море. Край западния бряг руската ескадра, водена от адмирал Ушаков, разбива турската армада. С тази победа завършва Руско-турската война от 1787-1791 година.

Паметник на девойки напомня за красива легенда, според която носът носи името на младо момиче, хвърлило се от скалистия бряг, за да не попадне в ръцете на поробителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай