Кунева: Близо 7000 бежанци са настанени в центровете у нас

Кунева: Близо 7000 бежанци са настанени в центровете у нас | StandartNews.com

София. В момента центровете за бежанци са запълнени на 61%, което представлява малко под 7000 бежанци. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Кунева коментира, че няма как бежанците да не се интегрират, а образованието у нас е задължително. Ако хората, търсещи убежище искат да се възползват от всички права, които имат по Закона за убежището и бежанците, те трябва да изпълняват всички изисквания, които той има към тях, каза Кунева и добави, че санкциите за образование у нас за бежанците трябва да бъдат затегнати много сериозно.

Тя заяви още, че България може да отправи сигнал към гражданите си и света, че е сигурна държава. "За да се задържим дори и на това ниво на сигурност ни трябват много повече усилия, а предизвикателствата не спират", заяви Кунева. Тя съобщи, че във вторник ще внесе акт, който е бил направен между няколко министерства за охрана на границите и за актуалната ситуация за местата, където се настаняват бежанците. Тя коментира и картата на реформите, които представи вътрешният министър, като добър сигнал.

От своя страна вътрешният министър Веселин Вучков коментира пред медиите, че реформата в МВР е крайно необходима, тъй като е отлагана 25 години. "От друга страна МВР трябва да работи, а не само да се реформира и поради това предлагаме новоназначените служители на административни длъжности, конкретно посочени дирекции в МВР, след определена дата, вероятно 1 април, ще се подчиняват на закона за държавния служител. Всички действащи служители и държавни, и по трудов договор си запазват всички бонуси, които имат в момента", каза той. Основната линия на работа е вътрешно преструктуриране на хора, защото и сега не са много служителите в МВР, малко над 47 хил. души. Тези, които работят, трябва да се занимават с по-различни дейности, посочи Вучков и допълни, че може да не се наложи съкращение, а сваляне на йерархични нива и окрупняване на дирекции, което също води до финансови икономии.

"Получаваме нещо, което вече е обмислено от ръководството на МВР", коментира предложените реформи в МВР Валентин Попов, председател на Синдикална федерация на служителите в МВР. Той заяви, че не смята, че реформата ще доведе до вълна от напускане на силовото министерство. "Преди да започнем да си говорим за реформи в МВР, трябва да си отговорим ясно и категорично какви трябва да са функциите на МВР", каза още Попов.

Запитан дали пенсионната реформа ще разедини коалиционните партньори финансовият министър Владислав Горанов отвърна, че това няма да стане. Той добави, че днес ще проведе разговори с вицепремиера Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай