Култова яхта на принцеса Даяна отиде на морското дъно

Яхтата е била пробита след сблъсък с неизвестен обект

Култова яхта на принцеса Даяна отиде на морското дъно | StandartNews.com

Яхтата, на която британската принцеса Даяна и Доди ал Файед летуваха в Сен Тропе в последните дни от живота си, потъна край югоизточното средиземноморско крайбрежие на Франция, съобщи "Мейл онлайн".

Според изданието яхтата, на която Даяна и Ал Файед прекарват последната си лятна ваканция дни преди гибелта им в автомобилна катастрофа в Париж, е била пробита след сблъсък с неизвестен обект на около 30 километра от брега на Болийо-сюр-мер на френската Ривиера. При инцидента на борда на яхтата са плавали седем души, никой от тях не е пострадал. Капитанът е изпратил сигнал за помощ, на който са се отзовали спасителни лодки от Антиб. Няма пострадали, но яхтата е потънала.

Яхтата е построена в италианската корабостроителницата „Балието“ през 1972 г. за бизнесмена Джон фон Нойман. Лодката е била оборудвана с два 18-цилиндрови двигателя, благодарение на което е можела да достигне максимална скорост от 40 възела и дори е била смятана за най-бързата в света в своя клас за определен период от време. Плавателният съд е бил любим на холивудски знаменитости като Брук Шийлдс, Клинт Истууд, Тони Къртис и Брус Уилис.

По-късно собственик на кораба става синът на саудитския бизнесмен Аднан Хашоги, след което яхтата е продадена на Ал Файед. След неговата смърт яхтата е изоставена, но през 2020 г. тя беше реставрирана и предложена на търг, на който я придоби богато италианско семейство на цена над 190 000 евро.

Принцеса Даяна и нейният приятел Доди ал Файед загинаха в автомобилна катастрофа в нощта на 31 август 1997 г. в Париж, в тунел под моста Алма. Това се случи година след официалния развод на лейди Даяна с тогавашния британски престолонаследник принц Чарлз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай