Култов композитор зарадва Чарлз III за коронацията

Тържественото събитие е на 6 май в Уестминстърското абатство

Култов композитор зарадва Чарлз III за коронацията | StandartNews.com

Андрю Лойд Уебър, английският композитор, създал партитурите на хитови мюзикъли като "Котките", "Фантомът от операта" и "Евита", написа химн за коронацията на крал Чарлз III, като адаптира църковна музика, съобщиха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс". 

Творбата на Уебър е едно от 12-те нови произведения, които Чарлз поръча за тържественото събитие на 6 май в Уестминстърското абатство. Тя включва текст от Псалм 98 и е написана специално за хора и органа на абатството.

"Надявам се моят химн да отразява това радостно събитие", казва Уебър в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец, предаде БГНЕС.

Програмата на церемонията за коронацията на Чарлз III включва по-стара музика и нови композиции, тъй като дворецът се стреми да съчетае традиционни и модерни елементи, които да отразяват реалностите на съвременна Великобритания. В нея са включени творби на Уилям Бърд (1543-1623), Георг Фридрих Хендел (1685-1759), Едуард Елгар (1857-1934), Хенри Уолфорд Дейвис (1869-1941), Уилям Уолтън (1902-1983), Хюбърт Пари (1848-1918) и Ралф Вон Уилямс (1872-1958), чиято музика е звучала при предишни коронации, както и произведение на съвременния уелски композитор Карл Дженкинс.

Ще прозвучат и нови творби от Сара Клас, Найджъл Хес, Пол Милър, Тарик О'Ригън, Роксана Пануфник, Шърли Джей Томпсън, Джудит Уиър, Родерик Уилямс и Деби Уайзман. 

За коронацията са създадени шест оркестрови произведения, пет хорови произведения и едно за орган. Те обхващат класически, сакрални, филмови, телевизионни и музикално-театрални жанрове.

В програмата ще бъдат включени и лични акценти - ще бъде отдадена почит чрез музика към покойния баща на Чарлз, принц Филип, който е роден като гръцки принц. Новият монарх е поискал гръцка православна музика, която ще бъде изпълнена от Ансамбъла за византийски песнопения.

В програмата ще бъде и химнът: "Задок, свещеникът" на Хендел. Той се изпълнява на всяка коронация, откакто е поръчан за крал Джордж II през 1727 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай