Кулинан краси скиптъра и короната на Елизабет II

От този диамант са направени 105 брилянта

Кулинан краси скиптъра и короната на Елизабет II | StandartNews.com

На 26 януари 1905 г. в рудника "Премиер" в Южна Африка е открит най-големият диамант в света, наречен "Кулинан" - на името на собственика на рудника Томас Кулинан.

Историята на откритието е невероятна. Управителят на рудника - Фредерик Уелс, правел вечерен обход, когато нещо просветнало пред погледа му. Оглеждайки се откъде идва блясъкът, Уелс забелязал нещо светещо върху кариера на 9 метра от него. Там той намерил камъка с внушителни размери. По-късно се оказва, че диамантът тежи 621,2 грама и е 3 106 карата. Сивобял на цвят той се отличавал от жълтеникавите диаманти, откривани в Африка.

От този диамант са направени 105 брилянта, като най-големият от тях носи името „Голямата звезда на Африка“ и „Кулинан I“.

Диамантът стига до Англия по дипломатически канали. През 1907 г. Южна Африка изненадала крал Едуард VII за 66-ия му рожден ден със скъпоценния камък. Целта била да се изгладят отношенията след Англо-бурските войни. Крал Едуард обаче не харесал диаманта. Нарекъл го "невзрачно стъкълце". Наредил да го разбият на части. Дали го на холандския ювелир Йозеф Аскор, който да прецени как може да стане това с възможно по-малки щети.

В продължение на 4 години Аскор се занимавал с тази специална задача. През 1912 г. той успява да раздели "Кулинан" на 105 брилянта - 2 големи, 7 средни и 96 малки.

„Кулинан I“ е оценен на 530,2 карата, а приблизителната му стойност е 45 млн. евро. През 1910 г. крал Джордж V нарежда да бъде обработен за кралския скиптър, в който е вграден и досега.

„Кулинан II“ е 317,4 карата и заема почетно място в императорската държавна корона, с която кралицата открива парламента. Двете парчета от скъпоценния камък се съхраняват в Кралския дворец и крепост на Нейно величество в Лондон.Други седем парчета от „Кулинан“ са обработени за различни бижута на Елизабет II. Експерти оценяват общата им стойност на над 2 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай