Кукерите: Факла, не фас ни подпали

В Петрич събират пари за лечението им, нямат осигуровки

Кукерите: Факла, не фас ни подпали | StandartNews.com

Четиримата кукери от Петрич, които се запалиха в костюмите си, са пламнали, докато изпълняват номера си с горяща факла. Това твърди шефът на групата Альоша Иванов. Полицията обаче разследва и друга причина за инцидента - подпален по невнимание с цигара костюм вследствие на алкохолно опиянение.

Петрич ще плати лечението на кукерите в "Пирогов". Четиримата станчинари, както ги наричат местните, нямат здравни осигуровки. Затова общината ще трябва да помогне. Кметството вече отпусна 1500 лева, които бяха предназначени за награди на най-добрите сурвакари. Тежкият инцидент помрачи празника на хилядите петричани, които дойдоха във вторник, за да наблюдават кукерското шоу на 13-те групи.

Инцидентът е станал при преминаването на ромската махала. Любопитното е, че обгорелите  не участвали за класиране, просто искали да се изявят.

Пламнали малко преди да излязат на сцената. Огънят ги обхванал за секунди. Първи лумнал 43-годишният Асен Методиев. При опита си да загаси костюма подпалил още двама свои колеги - Георги Митрев и Емил Филипов. Пострадал и четвърти станчинар - Румен Митрев, който се е отървал само с по-леки изгаряния на ръцете и краката. Белята станала за секунди, защото костюмите се третират с лесно запалимите нафталин и ацетон.

Най-тежко пострадалият Асен е семеен, има 4 деца. Работи като строител. Всички пострадалите са здравно неосигурени и безработни. "Ако се наложи, ще бъдат отпуснати още пари - стига за разходите за лечението да има документи", обеща кметът на Петрич Вельо Илиев. 1500 лева, дарени от бизнес дамата Добринка Бацанова, също са пренасочени за лечението на кукерите.

Обгорелите мъже са стабилизирани, съобщи за "Стандарт" проф. Огнян Хаджийски,  ръководител на клиниката по изгаряния в "Пирогов". Операциите, които са направени на двама от кукерите във вторник, са били успешни. 42-годишният Асен, който пострада най-тежко, е опериран преди обед в сряда, а Георги - в ранния следобед. Емил ще бъде опериран в четвъртък.

Тази година до последно не се знаеше ще има ли станчинарски игри в Петрич. 13-те групи щяха да бойкотират празника, тъй като искаха по 1500 лева, за да покрият разходите за музика. Общината обаче им отпусна само по 700 лева. Накрая се стигна до компромис. Сега ръководителите на групите трябва да решат дали да дарят сумата от 9100 лева за лечението на пострадалите. Днес те ще умуват дали да се преиграват игрите, които бяха прекратени във вторник след инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай