Кукери и от Мали хит на Сурва

Кукери и от Мали хит на Сурва | StandartNews.com

Над 6 хиляди маскирани шестват пред многобройна публика

През трите последни дни на януари Перник е маскарадната столица на Европа. Сред над 6 хилядите маскирани, които шестват пред събралата се от цялата страна многобройна публика са и петима артисти от Африка. Групата им е от Мали и се казва "Сундията Кейта". Те са най-екзотичните участници в тазгодишния юбилеен XXV фестивал "Сурва". Представят една от най-богатите африкански култури - на племето на догоните. Маските им напомнят тези на пернишките сурвакари, защото са украсени с пера. На върха има две малки фигури, които символизират първата двойка, която догоните смятат за свой прародител, а кръстът олицетворява мита за сътворението. Артистите са традиционно облекло от ръчно тъкан памук, изрисуван изцяло с природни багрила. Освен с участници от всичките 18 групи от чужбина на феста, африканците се сближиха и с много от маскираните от домакините и станаха любимци на публиката.

Маскарадните групи от чужбина, сред които има гости от Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Гърция дефилират извън класирането на българските сурвакари и кукери и се изявяват на специална сцена с богата програма.
Пред жури, председателствано от проф. Георг Краев, в събота и неделя в Перник ще се извървят над 100 групи, пресъздаващи зимни и предпролетни обичаи от цялата страна. Най-много са сурвакарите от Пернишко, с най-многобройни групи от по 150 до двеста маскирани. Стимул за масовото участие тази година е станалото факт в началото на декември вписване на обичая Сурва/Сурова в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно богатство на човечеството.

Под грохота на милиони бакърени звънци в града тече щур купон. Около многобройните дюкяни в Сурвакарското село си дават среща компании, които се виждат от Сурва на Сурва. Приготвили сме се да посрещнем над 100 000 гости, каза кметът на общината Вяра Церовска, която е председател на организационния комитет.

Освен състезателните дефилета на маскираните градът предлага и много съпътстващи прояви - работят музеите и картинните галерии, където има изложби с маскарадна тематика.

Близнаци от София с костюми на Сурва

Близнаците Христо и Кирил от София са само на 2 години и 9 месеца. Те са накипрени в автентични костюми от Пиринския край и с майка си и близки са част от публиката на пернишката Сурва тази година. Миналата година дошли и се заразили от магията на феста. Чичото, служител в частна фирма, поръчал носии на децата, каквито са носели предците им от Пиринско. Към тях отделно са добавени и специални колани, на които може да се закачат по 100 звънчета. Децата са горди с вида си и с готовност позират за снимка, но ако регламентът на феста позволи, може да минат и пред журито идните години. Пернишката Сурва, която тази година прави 50 години от първото си издание, е дала началото на много от маскарадите из страната, но учи и на българщина, коментираха близките на децата, според които е важно традициите ни да се пазят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай