Куфар и геврек носят щастие. Какво не бива да правим в новогодишната нощ

Любопитни поверие у нас и по света

Куфар и геврек носят щастие. Какво не бива да правим в новогодишната нощ | StandartNews.com

Календарът неуморимо отброява изтичащото време на 2023 година и всички сме в очакване на новата, носеща надежда за ново начало, за по-добро и по-успешно утре.

В навечерието на новата 2024 година, по време на последните дни от трескавата подготовка за бляскавата новогодишна нощ, все по-често се питаме как да привлечем късмета на наша страна и да ни донесе 2024 година повече от всичко, за което мечтаем.

Дори да смятате да изпратите старата година, отправяйки се на пътешествие и съвсем нетрадиционно, дори да не сте суеверни, тези поверия за новата година със сигурност ще събудят интереса ви. А кой знае… може и някое от тях да се сбъдне, доказвайки че и в модерното и бляскаво посрещане на новата година има място за традиции, за обичаи, за вяра и поверия.

Поверия за новата година по света

Всяка страна има своите поверия, част от които забавни, други – странни, а трети – неразбираеми за нас. Събрахме най-известните поверия за новата година с най-любопитните и ги споделяме с вас, за да прекарате няколко забавни минутки с пътешествие из поверията за нова година по света.

- В Латинска Америка вярват, че празният куфар, който носят със себе си в празничната нощ, ще помогне новата 2024 година да бъде изпълнена с пътешествия, приключения и пътувания. Пак там вярват, че червеното бельо под празничните дрехи в новогодишната нощ вещае любов.

- В САЩ има поверие, че храната на масата на Нова година предопределя съдбата и цялата следваща година. Те вярват, че зелените храни водят до много пари, нали и доларите са зелени все пак, а граха свързват с просперитета, така че не ни учудват храните, които американците сервират на масата в новогодишната нощ. Техните поверия за нова година изискват на трапезата да присъстват и зелени зеленчуци и грах.

- Не е случайно, че в Китай вдигат толкова много шум в новогодишната нощ. В тази страна, както и в редица други страни по света, сред най-популярните поверия за новата година са свързаните с вярването, че вдигането на шум гони злите сили и духове и новата година настъпва блага и добра, неподвластна на злото, Пиратките, с които се забавляват тийнейджърите, а и не само те, явно не са случайни. Новогодишни поверия за здравето, които наистина действат Пиратките са начин да се прогонят злите духове така, както това правят кукерите по стара традиция у нас с чановете си. Пак там стара легенда разказва, че почистването на дома на Нова година изчиства лошата енергия от семейството и дома и вещае спокойствие, щастие и по-добра година.

- Испанците се надпреварват с времето в последната минута от старата година, опитвайки се да изядат 12 гроздови зърна – по едно за всеки от месеците. Според старите поверия за новата година в тази страна всеки, съумял да направи това, ще е късметлия в следващите 12 месеца.

- Обща традиция и поверие, което споделят в много страни по света, е свързаното с наличие на пари в портмонето в новогодишната нощ. Счита се, че това носи просперитет и финансова стабилност.

- Във Филипините отварят широко вратите и прозорците в полунощ, пускайки старата година да си отиде, отнасяйки с нея всичко лошо, и на нейно място в дома да се настани новата, носеща надежда.

- Японците хапват нудълс от елда в новогодишната нощ. Не си представяте да сервирате юфка вместо сочни пържоли на 31 декември, нали? Е, в Япония това е традиционен начин да спечелят съдбата на своя страна и да им се усмихнат просперитетът, успехът и дълголетието.

- Това поверие, чийто произход не ни е известен, със сигурност ще ви хареса – ако целунете някого, дори да е непознат, който е до вас случайно в 12-тия час, ще се радвате на любов и късмет през цялата нова година. И нека целуването по площадите на непознати хора започне в 12 часа.

- Геврекът, който у нас считаме за неподходяща и твърде обикновена храна за новогодишната нощ, в други страни е „черешката на тортата“ на празника и се консумира за късмет, благополучие и щастие в новогодишната нощ. Историята на сладкия гръцки хляб, който консумират на Нова година в някои страни, може да бъде проследена до древните празници. У нас също консумираме хляб с късмети, но е пита или баница, тоест не е сладък и не е геврек.

Поверия за новата година у нас

Що се отнася за поверията у нас, сред тях ще откриете както такива, които са свързани с обредите и традициите – сурвакането за здраве, питата или баницата с късмети, така и по-странни като поверието да не се дават пари на заем на нова година и да не се взимат такива, за да не се обречете на цяла година финансови проблеми. Други български поверия гласят, че:

- На трапезата в новогодишната нощ трябва да има орехи, които ако са с хубави и здрави ядки, предвещават, че членовете на семейството ще бъдат здрави през новата година.

- Чашите трябва да бъдат пълни в 12-тия час, но не и долети. Налива се шампанско в празна чаша, за да не пренесете лошото от старата година в новата.

- Монетите в джоба вещаят здраве, а големите банкноти в портмонето – богатство през новата година.

- Чистенето на килим в новогодишната нощ е лоша поличба. Ако разлеете нещо, оставете го, ще почистите на другия ден.

- На трапезата не трябва да има раци или омар, за да не ви върви „назад“ през новата година.

- Що се отнася за първите часове от новата година, не изхвърляйте нищо от дома си. Дори боклука. 1 януари не е време за това, сочат поверията, предаде Actualno.com.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай