„Крос на толерантността" обиколи храмовете в Пловдив

„Крос на толерантността" обиколи храмовете в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. В Пловдив се проведе първият по рода си „Крос на толерантността". Колоната беше поведена от известни български спортисти, следвани от ученици и младежи от града и региона.

Кроса на толерантността премина през основните храмове на религиите в Пловдив, като синагогата, Джумая джамия и църквата „Света Марина", в знак на побратимяването на Пловдив с израелския град Халон.

Посланикът на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса-Раз изтъкна, че България е избрана за провеждането на тази първа по рода си инициатива заради подвига на нейния народ, спасил българските евреи през Втората световна война, а Пловдив е символ на разбирателство между различните етноси, които живеят тук заедно.

„България е страна на толерантност. За съжаление от време на време има неща, които са нетолерантни и затова ние сме тук, за да сложим отново нещата в релсите", каца Камиса-Раз.

"Идеята е да покажем, че младите хора у нас не приемат зачестилите в последно време прояви на верска нетърпимост и нетолерантност, на противопоставяне и омраза", казва председателят на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев, организатор на проявата.

Намерението на организаторите е събитието да стане ежегодно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай