Понеделник,

Кристалина: Прадядо ми е дал прозвището Левски на Апостола

От: Администратор -
2212
Кристалина: Прадядо ми е дал прозвището Левски на Апостола
A
A
A

Прадядото на Кристалина Георгиева - Иван Попхристов Кършовски, е дал прозвището Левски на Апостола на свободата.

Това разкри българският еврокомисар по време на шестата родова среща на потомците на рода Кършовски. Всяка година, по традиция наследниците на известния възрожденски род от Елена се събират в балканското градче.

Домакин и основен организатор на инициативата е еленският кмет инж. Дилян Млъзев, също потомък на рода.

Днес заместник-председателят на ЕК припомни, че прадядо й е бил не само просветен деец и учител, който е владеел седем езика, но и тясно свързан с национално- освободителните борби на България.

Иван Попхристов Кършовски е участвал в двете български легии на Раковски, бил е писар на четата на Панайот Хитов, където знаменосец е бил Левски, а в емиграция в Плоещ, Румъния, дейно е участвал в подготовката на Ботевата чета. Набирал е доброволци за четата и е издавал вестник „Орел".

"Гордея се на само със своя род, но и с еленския край, който е дал толкова много достойни личности на България", каза днес Георгиева и припомни заслугите на рода Михайловски и Иларион Макариополски, на Молловия род, на рода Кършовски.

"Такива родови срещи дават чувството за единство във времена на криза и несигурност. Виждате че за шест години, през които провеждаме срещите, за Европа е трудно време - влизаме от криза в криза. Първо беше икономическата, после финансовата криза, сетне - бежанската, имаме и криза на безопасността след атентата в Брюксел. На 22 март в Брюксел загина и моя колежка, от Европейската комисия", добави тя.

„Родовата среща дава силно усещане за това, че българите сме здрава нация. Всяка година тези срещи са изпълнени с енергия, с доброта, срещаме се, разказваме си за живота, никой от нашите хора не хленчи, толкова много усмивки имаме на едно място", каза още тя, цитирана от "Дарик".

На въпрос дали се чувства най-успялата от Кършовския род, Георгиева коментира, че няма такова усещане.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички