Кристалина Георгиева: Станах по-добър човек

Кристалина Георгиева: Станах по-добър човек | StandartNews.com

София. "От тази работа станах по-добър човек аз самата", каза за досегашния си пост в Еврокомисията българският комисар Кристалина Георгиева в интервю за БНТ. "Когато си лице в лице с такива огромни страдания, разбираш две неща. Едното е, че има много доброта по света. Аз съм казвала много пъти: за съжаление добротата е тихичка. Омразата, жестокостта са много гръмогласни. Но видях на толкова много места европейци, които са зарязали спокойствието на живота си тук да рискуват здравето си, даже да рискуват живота си, за да спасяват други. Тази доброта за мене е най-ценното, което взимам от работата", каза Георгиева в равносметка на 5-годишния си мандат като комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

"Второто нещо, което научих, е, че ние имаме огромен капацитет, ние хората имаме огромен капацитет да измисляме решения на много трудни проблеми. В моята работа това, което правихме, е как да измислим решение на тези по-големи рискове, как да ги оценяваме, как да работим срещу тях. Да си лицето на добротата на европейците, това е страхотна привилегия, огромна чест за мен беше да работя. Благодаря на г-н Борисов, че ме доведе от Вашингтон да върша тази работа", каза още Георгиева.

За тези пет години помогнахме на 450 милиона деца, жени и мъже, пострадали от бедствия или конфликти, посочи Кристалина Георгиева, която вече е заместник-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси. Тя оставя на наследника си силни институционални възможности за бъдещето – център, който работи 24 часа, 365 дни в годината, Европейски корпус на доброволците, много по-солидна база за работа в областта на превенцията.

С поглед към предизвикателствата, които стоят пред нейния наследник Кристалина Георгиева очерта границите на една изключително тревожна картина – 6 големи кризи: Сирия, Ирак, ЦАР, Южен Судан, Украйна, ебола. „Такова чудо не е имало от времето на Втората световна война", каза еврокомисарят и добави: "Това е най-трудният период за хуманитарните работници, при това на много места все по-опасно е да се работи. Там,където върлува ебола, болестта убива, там, където върлува омразата и жестокостта, оръжието убива".

Що се отнася до бъдещото на развитие на този сектор от Европейската комисия, Георгиева наблегна на необходимостта от превенцията: "Ние трябва да си сменим мирогледа в света, трябва да сме по-силни в областта на превенцията в бъдеще", заяви тя.

Кристалина Георгиева започва работа на новия си пост "даже не на 1 ноември, а още на 31 октомври". Тя посочи две неща като най-важни, с които да започне. "Първо, да имаме бюджет, да довършим преговорите по бюджета за 2014 г. и да имаме бюджет за 2015 г. Няма да е лесно, но аз се надявам, че ще намерим пътя към решение. Второ, имаме нова структура на комисията. Това означава нова организация на хората и тя трябва да влезе в действие много, много бързо. И, разбира се, нашият президент Юнкер постави за цел до Коледа да мобилизираме 300 млрд. евро пакет за стимулиране на европейската икономика. Ние искаме да вдигнем на крака частния сектор, но и това как използваме европейския бюджет, има отношение към 300-те млрд. Така че работа много и се надявам да бъде резултатна, както беше работата ми досега", очерта приоритетите си Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай