Събота,

Кристалина вече поздравява с лакът

От: СТАНДАРТ -
Кристалина вече поздравява с лакът
A
A
A
  • Във Франция примигват, в Германия се усмихват, в Китай показват юмрук

Докосване на лактите вместо ръкостискане. Това е новият поздрав, който светът използва срещу коронавируса. Председателят на МВФ Кристалина Георигева даде пример като започна да поздравява по този начин на официалните си срещи. Губернаторът на Небраска, който от дни използва този вид поздрав, призова всички хора да го правят. Преди три ден крак с новия поздрав повлече Мауриньо.

В Иран и Китай пък има друга мода. Заради коронавируса там се поздравяват с подритване. В Иран се разпространи видео, в което двама приятели се срещат, поздравяват се, държейки ръце в джобовете, с маски на лицето и вместо поздрави те си допират само краката. Подобно видео се появи в Ливан, където известни певец и актьор, се поздравяват взаимно, докосвайки се само с крака.

ВИЖ ОЩЕ: Здравна мярка - Моуриньо вече поздравява с лакът

Коронавирусът накара много държави да се откажат от традиционните поздрав и да преминат към по-безопасни форми. infostock.bg обобщи някои от тях

Свит юмрук в Китай

В Пекин с разпространението на вируса се появиха билбордове, които призовават жителите на китайската столица да не се ръкуват, когато се срещат. Препоръчва се да се върне традиционния жест - вдигната ръка със свит в юмрук длан и пръсти.

Примигване във Франция

Вестниците във Франция са пълни със съвети как да се замени традиционното ръкостискане на среща, което е жест на учтивост в страната в работна среда и целувки по бузата в неформална обстановка. Експертите подчертават, че ръкостискането е сравнително ново явление в световната култура, появило се през Средновековието. Според експерти, ръкостискането може да бъде заменено със словесен поздрав, дори примигване с очите би било достатъчно.

Потупване по гърба в Австралия

Брад Хаззард, министърът на здравеопазването в Нов Южен Уелс, съветва хората да се откажат от ръкостискане и то да се замени с взаимно потупване по гърба. Той също така съветва да се внимава с традиционните целувки като поздрав в неформална обстановка.

Сбогом на металните пръчици в бразилското мате

Министерството на здравеопазването на страната предупреждава жителите да не споделят метални пръчици, които жителите използват, когато пият традиционната тонизираща напитка мате с високо съдържание на кофеин. Освен това властите съветват напълно да избягват целувките при среща.

Усмивка в Германия

Ръкостискането като поздрав е отменено на най-високо равнище. Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер отклони намерението на канцлера Ангела Меркел да се ръкуват, като се усмихна, вместо да протегне своята ръка. И двамата се разсмяха, а Меркел прибра протегната си ръка преди да седне.

Изпитание за вярата в Испания и Полша

Коронавирусната епидемия може да наруши една от най-обичаните традиции на испанските католици - целуването на статуите на Богородица през Великденската седмица, до която остава месец, но ритуалът може да бъде забранен, пишат медиите в Мадрид. Представителят на Министерството на здравеопазването Фернандо Симон каза, че това е една от мерките, които в момента се разглеждат на най-високо ниво.

Полша също е една от най-отдадените на католицизма европейски страни, а вярващите извършват „духовно причастие", вместо да ядат хляб. Църквата вече призова вярващите да не спускат ръцете си в светена вода, когато влизат и излизат от църквата, а вместо това само да се прекръстят. През Великденската седмица вярващите се редят да целуват ръцете или краката на статуите на Богородица, докато я молят за закрила.

Край на прегръдките в Румъния

Властите на страната, обаче, предупредиха миналата седмица румънците да подаряват цветя и подаръци без те да са придружени от традиционната целувка и прегръдка.

Без „нос в нос” в Обединени арабски емирства

Обединените арабски емирства, както и Катар, съветват жителите си да се откажат от традиционния поздрав „нос до нос" (всеки допира с устни горната част на носа на другия, като се ръкостискат с дясната ръка, а лявата ръка е поставена на рамото на другия). Властите на ОАЕ постоянно предупреждават напоследък гражданите да не се ръкуват и да не се целуват по бузата (нещо обичайно в арабския свят) на среща. Съветват да се поздравяват само като помахат с ръка.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички