Крепост Пауталия възкръсна в Кюстендил

Крепост Пауталия възкръсна в Кюстендил | StandartNews.com

Редят откритите от Античността и Средновековието артефакти в кулите

Гости разпускат в райската градина на "Св. Георги Победоносец"

Пауталия, Велбъжд, Кюстендил - това е все едно и също селище около топлите минерални извори под хълма Хисарлъка, преживяло превратностите на историята до наши дни. Късноантичната и средновековна крепост се намира на най-високата равнинна част на хълма на около 2 км от центъра на днешния град. Построена е в края на IV - началото на V в. Поправяна е през VI в. и преживява Първата и Втората българска държава. Съборена е от османските завоеватели през XV в., но през последните години зидовете на крепостната стена, както и четири от кулите са възстановени като туристическа атракция. В кулите ще бъдат подредени част от многобройните археологически находки, които разказват за непрекъснатото и продължително използване на крепостта през Античността и Средновековието. Интересните решения, различните строителни техники и материали и разкритите археологически паметници от няколко исторически епохи определят крепостта на хълма Хисарлъка като една от значимите на територията на България. Тя е паметник на културата с категория "национално значение".

Хълмът и крепостните стени е привлекателен и с общинския зоопарк с неговите екзотични обитатели. Самият хълмът е и лесопарк. Негов създател е лесовъдът Йордан Митрев (1866-1936). Близо до възстановената римска крепост е и неговият бюст паметник. На лесовъда се приписва и заслугата за рядко срещана по българските ширини гора от вековни секвои в местността Ючбунар.

В кюстендилския квартал "Колуша" пък се намира най-старата запазена средновековна църква в Югозападна България "Свети Георги Победоносец". Тя е национален паметник на културата с голяма археологическа, художествена и историческа стойност. Съществува предположение, че тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката при Велбъжд през 1330 г. Храмът всъщност се е намирал в средновековното село Коласия, което по времето на Османската империя е било седалище на Кюстендилския митрополит. Въз основа на архитектурните особености и разкритите средновековни стенописи се смята, че черквата е от края на Х - началото на ХI век, а във вътрешността има редки паметници на църковната живопис от ХII, ХV-ХVI и ХIХ век. През XIX в. църквата е разрушена до основите на сводовете. През 1878-1880 г. е възстановена от ктитора дядо Стоян от с. Колуша. През 1990 г. започва цялостното разкриване на запазените средновековни стенописи, а окончателната реставрация е завършена едва през 2004 г. и от тогава тя е част от Регионалния исторически музей в града. Дворът на храма е изключително добре поддържан като цветна градина и е приятно място за отмора. В единия му край се намира реставрирана възрожденска сграда, където са експонирани част от запазените възрожденски икони и други паметници на църковната живопис, църковна утвар и богослужебни книги.

Туристите, които посещават Кюстендил, признават, че след разглеждането на забележителностите на града им е най-удобно и приятно да отседнат, релаксират и да се насладят на кулинарната фурия в хотел "Стримон" СПА.

Крепостта заема площ от 29 дка. Градът носи името на млада хубава римлянка, съпруга на изпратения от Рим управител. Тя се влюбила в местен тракийски воин. Пауталия като по-богат град е имал привилегията да сече собствени пари. Така там се появяват през II-IV век най-красивите т.нар. колониални монети.

Направиха крепост "Градище" от хартия
Малки и големи могат сами да сглобят светинята и да научат любопитни факти

3D модел, направен от хартия на крепостта "Градище" край прохода Вратцата, представиха учени преди дни. Макетът е реконструиран вид на разкритите до момента в резултат на седем полеви сезона части от античното селище и средновековния град Вратица, като авторите са се стремили да запазят автентичността на крепостта, така както е изглеждала в тези векове. Интересно е представен начинът за сглобяване му - разположен е в удобна книга, с указания и историческа справка за местността. Съставянето на първия за Враца модел е под ръководството на археолозите от Регионален исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, а Община Враца финансира издаването във висок тираж на модела от хартия, включен в серията "Български забележителности" на ИК "Колхида" и студио "Камея". Хартиените модели са уникални на българския пазар и дават възможност за атрактивно запознаване с родната история.

На официалното представяне присъства г-н Красимир Богданов, зам.-кмет на Община Враца, и представителите на ИК "Колхида" и студио "Камея" - Анастас Величков и Маргарита Спасова. Заместник-кметът запозна присъстващите с първата възстановка на крепостта, която освен образователен характер има за цел да популяризира културно-историческото наследство на региона и превръщането на археологическите разкопки в туристическа атракция. Любопитно при изготвянето на макета на старинната крепост е стръмният терен, върху който е разположена, както и уникалността хартиеният модел да се изготвя паралелно с археологическите разкопки.

"Това е наистина един от атрактивните макети, скалите са атрактивни и впечатляващи. Горди сме, че крепостта "Градище" е част от "Българските забележителности", заявиха в заключение издателите. Те изказаха благодарността си на Община Враца и на Регионалния исторически музей за съдействието и радостта наследството на България да влезе във всеки дом. Книгата модел вече е в книжарската мрежа в цялата страна.

Крепостта "Вратица" е тракийска, антична, късноантична и средновековна. Има предположения, че там е била столицата на тракийското племе трибали. Намира се в прохода "Вратцата" на 1.8 kм югозападно от центъра на град Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай