Неделя,

Крепост Пауталия възкръсна в Кюстендил

От: Failed to load user -
153
Крепост Пауталия възкръсна в Кюстендил
A
A
A

Редят откритите от Античността и Средновековието артефакти в кулите

Гости разпускат в райската градина на "Св. Георги Победоносец"

Пауталия, Велбъжд, Кюстендил - това е все едно и също селище около топлите минерални извори под хълма Хисарлъка, преживяло превратностите на историята до наши дни. Късноантичната и средновековна крепост се намира на най-високата равнинна част на хълма на около 2 км от центъра на днешния град. Построена е в края на IV - началото на V в. Поправяна е през VI в. и преживява Първата и Втората българска държава. Съборена е от османските завоеватели през XV в., но през последните години зидовете на крепостната стена, както и четири от кулите са възстановени като туристическа атракция. В кулите ще бъдат подредени част от многобройните археологически находки, които разказват за непрекъснатото и продължително използване на крепостта през Античността и Средновековието. Интересните решения, различните строителни техники и материали и разкритите археологически паметници от няколко исторически епохи определят крепостта на хълма Хисарлъка като една от значимите на територията на България. Тя е паметник на културата с категория "национално значение".

Хълмът и крепостните стени е привлекателен и с общинския зоопарк с неговите екзотични обитатели. Самият хълмът е и лесопарк. Негов създател е лесовъдът Йордан Митрев (1866-1936). Близо до възстановената римска крепост е и неговият бюст паметник. На лесовъда се приписва и заслугата за рядко срещана по българските ширини гора от вековни секвои в местността Ючбунар.

В кюстендилския квартал "Колуша" пък се намира най-старата запазена средновековна църква в Югозападна България "Свети Георги Победоносец". Тя е национален паметник на културата с голяма археологическа, художествена и историческа стойност. Съществува предположение, че тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката при Велбъжд през 1330 г. Храмът всъщност се е намирал в средновековното село Коласия, което по времето на Османската империя е било седалище на Кюстендилския митрополит. Въз основа на архитектурните особености и разкритите средновековни стенописи се смята, че черквата е от края на Х - началото на ХI век, а във вътрешността има редки паметници на църковната живопис от ХII, ХV-ХVI и ХIХ век. През XIX в. църквата е разрушена до основите на сводовете. През 1878-1880 г. е възстановена от ктитора дядо Стоян от с. Колуша. През 1990 г. започва цялостното разкриване на запазените средновековни стенописи, а окончателната реставрация е завършена едва през 2004 г. и от тогава тя е част от Регионалния исторически музей в града. Дворът на храма е изключително добре поддържан като цветна градина и е приятно място за отмора. В единия му край се намира реставрирана възрожденска сграда, където са експонирани част от запазените възрожденски икони и други паметници на църковната живопис, църковна утвар и богослужебни книги.

Туристите, които посещават Кюстендил, признават, че след разглеждането на забележителностите на града им е най-удобно и приятно да отседнат, релаксират и да се насладят на кулинарната фурия в хотел "Стримон" СПА.

Крепостта заема площ от 29 дка. Градът носи името на млада хубава римлянка, съпруга на изпратения от Рим управител. Тя се влюбила в местен тракийски воин. Пауталия като по-богат град е имал привилегията да сече собствени пари. Така там се появяват през II-IV век най-красивите т.нар. колониални монети.

Направиха крепост "Градище" от хартия
Малки и големи могат сами да сглобят светинята и да научат любопитни факти

3D модел, направен от хартия на крепостта "Градище" край прохода Вратцата, представиха учени преди дни. Макетът е реконструиран вид на разкритите до момента в резултат на седем полеви сезона части от античното селище и средновековния град Вратица, като авторите са се стремили да запазят автентичността на крепостта, така както е изглеждала в тези векове. Интересно е представен начинът за сглобяване му - разположен е в удобна книга, с указания и историческа справка за местността. Съставянето на първия за Враца модел е под ръководството на археолозите от Регионален исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, а Община Враца финансира издаването във висок тираж на модела от хартия, включен в серията "Български забележителности" на ИК "Колхида" и студио "Камея". Хартиените модели са уникални на българския пазар и дават възможност за атрактивно запознаване с родната история.

На официалното представяне присъства г-н Красимир Богданов, зам.-кмет на Община Враца, и представителите на ИК "Колхида" и студио "Камея" - Анастас Величков и Маргарита Спасова. Заместник-кметът запозна присъстващите с първата възстановка на крепостта, която освен образователен характер има за цел да популяризира културно-историческото наследство на региона и превръщането на археологическите разкопки в туристическа атракция. Любопитно при изготвянето на макета на старинната крепост е стръмният терен, върху който е разположена, както и уникалността хартиеният модел да се изготвя паралелно с археологическите разкопки.

"Това е наистина един от атрактивните макети, скалите са атрактивни и впечатляващи. Горди сме, че крепостта "Градище" е част от "Българските забележителности", заявиха в заключение издателите. Те изказаха благодарността си на Община Враца и на Регионалния исторически музей за съдействието и радостта наследството на България да влезе във всеки дом. Книгата модел вече е в книжарската мрежа в цялата страна.

Крепостта "Вратица" е тракийска, антична, късноантична и средновековна. Има предположения, че там е била столицата на тракийското племе трибали. Намира се в прохода "Вратцата" на 1.8 kм югозападно от центъра на град Враца.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички