Край на панамския кошмар за капитан Собаджиев (ОБЗОР)

Край на панамския кошмар за капитан Собаджиев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Осъденият за дрога варненец се върна у нас след 4 години в най-страшните затвори

Задържаният варненски капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев пристигна у нас късно вечерта на 1 септември с полет от Панама през Амстердам. След 4 тежки години в един от най-страшните зандани в света, в момента той се намира в Софийския затвор. До седмица капитан Собаджиев ще бъде преместен в затвора във Варна, съобщи председателят на Българската асоциация на морските капитани, кап. Димитър Димитров. Заради бюрократични процедури и извършването на задължителни прегледи близките на варненеца все още не са имали възможност да се срещнат с него. Скоро обаче капитан Собаджиев ще може да се види със семейството си. Все още не се знае дали той ще поиска по-облекчен режим и пускане под гаранция, или ще упълномощи защитника си да възбуди ново дело за пълното изчистване на името му. По процедура Собаджиев трябва да излежи в морската столица остатъка от присъдата си, която е малко над 2 години.

Варненецът беше задържан на 29 март 2011 година, когато при проверка на борда на кораба му, плаващ под холандски флаг, бяха открити 169 килограма кокаин. Екипажът беше освободен, а собствениците на плавателния съд дори не бяха разпитани. След куп перипетии той бе осъден на 120 месеца затвор, след което присъдата бе намалена за добро поведение и изучаване на испански език.

Застреляха адвоката му

Историята на Светлозар Собаджиев е достойна за филм. От нея спокойно може да излезе сюжет, в който участие вземат латиноамерикански наркотрафиканти, лъжливи адвокати, един от които беше застрелян, "странно правосъдие", все за сметка на капитана. Нашата дипломация дълго време се опитваше да върне капитана у дома, помагаха и хора от морските среди. Оттам припомнят, че капитан Собаджиев е с над 30-годишен стаж по световните морета и има безупречна репутация. Всичко започва на пристанище Кристобал, където на втория ден след проверка на кораба панамските власти "намират" солидно количество дрога. Тя обаче не била скрита, а странно разхвърляна на пода в общо помещение, до което всеки има достъп. "Съмненията ми са към членове на екипажа, които първоначално бяха задържани с мен, но впоследствие ги освободиха. Подозирам хора от палубната команда - филипинци и старши помощника - украинец, защото те имат връзка с работещите на пристанището. Но не мога да твърдя нищо без доказателства", заявява през 2012 г. капитанът. Близките на Собаджиев наемат адвокат, който прибира хонорара си, но не прави нищо. После е нает адвокат Цезар Гуардия, препоръчан от съкилийници. Приятели на Собаджиев събират нови 30 000 долара и ги пращат на защитника. Срещу заплащането обаче корумпираният юрист извършва серия от лъжи, като дори представя фалшива резервация за полет до България. Няколко години по-късно Гуардия, който се оказва изпечен международен измамник с отнети адвокатски права, бе застрелян. Оказва се, че той е имал дори фалшифициран подпис на агент на Американската агенция за борба с наркотиците - ДЕА.

Живя сред плъхове и хлебарки

В панамския затвор Светлозар Собаджиев прекара дълго време без обвинения и без дори да бъде разпитан. Живя дни наред без вода, сред плъхове, хлебарки и дървеници. Като в латиноамерикански сериал преживява и бунт в затвора, среща се и с много други проблеми, които оставят своя отпечатък за цял живот върху него и близките му. На 31 август капитанът е изпратен за родината от почетния консул на България в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай