Кръстовден е

Кръстовден е | StandartNews.com

Православните християни честват Кръстовден днес. Патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", в съслужение с храмовото духовенство, съобщиха от Светия синод.
Богослужението започва в 9.30 ч.

Хиляди богомолци прекара тази нощ на Кръстова гора в очакване на празника.

Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила н а сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение пред самия животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение, на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай