Кралица Камила чупи традиция на Елизабет. Придворните дами в шок

Ето какво иска да направи съпругата на крал Чарлз Трети

Кралица Камила чупи традиция на Елизабет. Придворните дами в шок | StandartNews.com

По всичко личи, че британската кралица-консорт Камила ще наруши вековна традиция, обичана от покойната Елизабет II. По този начин Камила мисли, че ще модернизира монархията. Това заяви Марлене Кьониг, историк, който е изучавал кралското семейство в продължение на няколко години, цитиран от The Mirror и Блиц.

По думите му с управлението на Камила ще настъпи краят на т. нар. „придворни дами“.

Верните придворни дами на кралица Елизабет II бяха в черни рокли и шапки, изпълняващи последния си дълг към покойния монарх на погребалната процесия в сряда. Жените, които бяха до Нейно Величество повече от 60 години, се превърнаха в нещо повече от кралски персонал - те бяха близки спътници и доверени приятели.

Кралица Елизабет II лично подбра своя сплотен екип от всеотдайни жени, които да й помагат с ежедневните изисквания да бъде монарх. Някои избираха нейните тоалети, помагаха й да се изкъпе и облече, докато други се грижеха за натоварения дневник на кралицата и официалните й ангажименти, организираха частни семейни събития и се занимаваха с всичко друго.

След смъртта на Нейно Величество се очаква няколко от придворните дами скоро да се пенсионират, тъй като са прехвърлили 80-те, но искаха да останат да служат на кралица Елизабет II до самия край.

Докато Камила се адаптира към новата си роля на кралица-консорт, изглежда, че бившата херцогиня на Корнуол ще прави нещата по различен начин спрямо своята свекърва.

Прогнозира се, че тя ще избере напълно да се откаже от услугите на придворни дами, в опит да модернизира монархията.

„По всичко личи, че кралица Камила няма да използва придворни дами, както направи кралицата. Дори и като херцогинята на Корнуол Камина никога не е имала официална придворна дама.

Имаше бивша секретарка - Анджела МакМанус, която изпълняваше ролята на придворна дама, но не беше официално посочена като такава“, уточни Марлене Кьониг.

Кралица Елизабет обаче назначи девет придворни дами от 1953 до 2017 г., които бяха предимно „жени от аристократични семейства“.

Исторически погледнато, придворните дами не са получавали заплащане и не могат да напуснат или да се оттеглят от позицията, поради което са се ангажирали да служат на кралицата през целия й живот.

И на Камила, и на Кейт Мидълтън - принцесата на Уелс, беше даден избор да назначат свои придворни дами, след като се омъжиха за кралското семейство, но нито една от тях не го направи.

Това е в рязък контраст с кралските жени преди това, които всички са използвали придворни дами. Пример за това са покойната принцеса Даяна, принцеса Александра и херцогинята на Глостър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай