Коя е жената, която спечели Скопие и повали Зоран Заев?

Назованата за българка Данела Арсовска е топмениджър

Коя е жената, която спечели Скопие и повали Зоран Заев? | StandartNews.com

Новият кмет на Скопие – Данела Арсовска, предизвика истински политически трус в Северна Македония. Жената, която прие като кауза да покаже пред света, че жените могат да конкурират мъжете в света на бизнеса, спечели първата си победа в полето на политика като срути Зоран Заев от партийното и премиерското кресло, разклати парламента и донесе миризмата на извънредни избори.

Година и половина след като социалдемократите на Зоран Заев, начело на коалицията „ Ние можем“, спечелиха парламентарните избори след фотофиниш като взеха само с две места повече от най-голямата дясна партия ВМРО-ДПМНЕ, на местните избори този уикенд опозицията  постигна разгромяваща победа.

Докато Заев успя да запази кметовете само на 7 малки общини, то партията на Християн Мицкоски спечели вота в 20, сред които Охрид, Битоля, Вевчани, Македонски брод, Ресен, Гевгелия и Радовиш. Най-голямата радост за нагледника на Груевски във ВМРО-ДПМНЕ донесе подкрепената от него независима кандидатка Данела Арсовска, която спечели кметското място в македонската столица.

Още преди огласяването на окончателните данни, опозицията в Скопие отвори шампанското и обяви победата на първата жена, която става градоначалник в най-големия град на Северна Македония. Часове по-късно привържениците на Зоран Заев се присмяха на късата памет на опонентите си като припомниха, че Арсовска е 26-тия кмет на независима Македония, а през 1948 година начело на столицата е била Вера Ацева. Но дори това не успя да измие горчилката им.

Огромната преднина на Арсовска пред досегашния кмет Петре Шилегов й осигури над 116 000 гласа, въпреки „гладиаторската битка“, която партията на Заев й устрои през последната седмица.

ДИК: Данела Арсовска – 59,66 проценти, Петре Шилегов – 37,13Данела Арсовска – 59,66 процента, Петре Шилегов – 37,13

„Бугарска лична карта“

В центъра на арената бе българската следа. Четири дни преди изборите депутатка от СДСМ показа лична карта на ДанИела Арсовска, което беше основание да твърди, че има българско гражданство и че "цели десет години е имала резервна татковина". Както и че е почетен консул на Унгария, страната, в която избяга бившият премиер Никола Груевски.

Премиерът Зоран Заев заяви, че това, че Арсовска има българско гражданство, е "проблем политически, етичен, нечестен", тъй като тя крие това и се опитва да манипулира избирателите. Той призова Арсовска да се оттегли, ако "обича поне малко Скопие и скопяни" и се зарече да подаде оставка, ако партията му загуби в Скопие.

Арсовска отхвърли това твърдение и посочи, че името й не е Даниела, а Данела и е кръстена така на името на дядо си Дане, който е македонец.

„Родена съм в Скопие като Данела Йовановска, от 20 години съм Арсовска, винаги съм живяла в Скопие, не съм си сменяла името“, заяви тя.

Макар скандалът да остана да виси, а Арсовска слезе от сцената през последните дни на кампанията, антибългарската риторика и заплахите, че световната конспирация стои зад кандидатурата й не успяха да впечатлят Скопие. Данела стана кмет, а Зоран подаде оставка.

Дали ще слезе Заев от политическата сцена е много рано да се каже. В социалните мрежи вече върви партийна подписка той да не подава оставка като лидер на СДСМ. А коалиционните му партньори проведоха серия от срещи  да не прибързва с оставката.

Но отсега е ясно, че кариерата привършва за един от най-близките му ястреби в отношенията с България - досегашният кмет на столицата Петре Шилегов, нашумял  със заповедта си да няма охрана и контрол от вандали на паметника на Гоце Делчев в Скопие, защото бил подърък от България.

Макар в прощалната си реч да обяви, че построените по негово време нови улици, площади и училища никой не може да забрави, Скопие вече обърна изцяло поглед към визията на новия си градоначалник.

ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА СОЈУЗ НА СТОПАНСКИ КОМОРИ ДАНИЕЛА АРСОВСКА НАЈАВИ КАНДИДАТУРА ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЧКА НА СКОПЈЕ

За мен това е столицата, която пази традициите, но гледа и към бъдещето. Искам да видя Скопие като екологично чист град, без транспортен безпорядък, град, какъвто заслужават всички скопяни, с качествен и културен живот. Чист град, с качествена градска инфраструктура, където децата ни ще живеят, дишайки чист въздух. Град, в който си струва да живеем и с който ще се гордеем. Това искам да постигна през следващите четири години", каза новата кметица.

Коя е Арсовска?

За нея се знае, че е родена през 1979 г. По образование е икономист, пише БТА. През 2014 г. е избрана за председател на Македонските стопански камари. Само година по-късно тя става председател на Македонския съюз на организации на работодателите.

Има богата международна кариера, а от 2016 година е представител в Националния съвет за европейска интеграция.

Разказва, че тежката битка с онкологично заболяване и борбата за живота на нейния син са я формирали като силна личност.

"Борбата за живота си и за живота на детето ти в един момент са прекалено тежък товар, но сега казвам, че щом не загубих тази битка, никога няма да изгубя", каза Арсовска в интервю за "Женски магазин".

Изключително амбициозна, тя е отявлен защитник на жените в битката с мъжете за ръководни политически и корпоративни позиции.

ВМРО-ДПМНЕ: Данела Арсовска е најдоброто за градот, на Скопје му треба  способен менаџер, Шилегов е минато | NetPress

„Като първата жена председател на Националната камара в Македония предизвикателството ми е да покажа, че жената може да бъде успешна в позиция, доминирана от мъже“, казва Арсовска през 2015-та година.

5 години по-късно тя доказва качествата си не само на македонците, но и на света с новата си позиция - влиза в Световната федерация на камарите.

„Предвид факта, че само четири жени в света заемат тази позиция, аз се гордея с възможността да общувам постоянно с лидерите на търговските камари от САЩ, Франция, Русия, Великобритания, за да дам отговори на текущите предизвикателства, да популяризирам етичното поведение и най-важното да прилагам всички най-добри световни практики, които могат допринасят за по-добър живот в Македония. Чрез тази мениджърска позиция имам пряка комуникация с най-големите мултинационални корпорации и марки в света, което отваря огромни възможности за многобройни инвестиции в Македония“, казва Арсовска месеци преди да се кандидатира за кмет.

Арсовска: Ситуацијата во економијата е повеќе од сериозна и алармантна |  NetPress

Има 4 години, за да докара световни инвестиции в Скопие и да докаже, че е наистина мениджър на световно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай