Коя е първата пенсионирана чалга звезда

Таня Боева е лауреат и носител на Първа награда и на статуетката в конкурса за млад изпълнител на "Златният Орфей"

Коя е първата пенсионирана чалга звезда | StandartNews.com

Таня Боева е първата пенсионирана поп фолк певица. Името й влезе в обновения списък със звезди, които ще получават парични награди от Министерството на културата за приноса си към изкуството. Тя си заслужи мястото като лауреат и носител на Първа награда и на статуетката в конкурса за млад изпълнител на фестивала "Златният Орфей" през 1995-а. Притежава редица статуетки и награди и от фестивала "Пирин фолк". Таня Боева влиза в музикалната история на България като изпълнителя с най-много награди от различните жанрове у нас.

92 нови имена бяха предложени от инициативния комитет, след като стана скандал, че някои от наградените творци са били в първия списък от 65 музиканти, а други, които също са взели статуетки от най-големия ни естраден форум, са пропуснати. В новия списък са намерили място артисти и от други жанрове.

На седем от творците е гласувана пожизнена награда от 700 лева - оперната прима Дарина Такова, балерината и педагог Красимира Колдамова, пианистката и педагог Милена Моллова, кинорежисьора Огнян Сурдолов, народната певица Руска Стоименова, поетите Георги Константинов и Калин Донков. Останалите артисти, на които са присъдени държавни награди, ще ги получават в срок от три години, а размерът е от 350 или 700 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай