Ковачева посече Маргарита Попова

Вицепрезидентът не била свършила нищо като министър

Ковачева посече Маргарита Попова | StandartNews.com

София. Предишният екип в министерството на правосъдието не си е свършил работата. Така оцени работата на предшественика си Маргарита Попова сегашният министър Диана Ковачева.

Тя подчерта, че много неща, които преди е можело да се направят, се случват едва сега - при сегашното управление. Миналия декември тя била заварила едно почти празно министерство с натрупани проблеми. За съжаление при Маргарита Попова не са работили както трябва, каза Ковачева.  Вицепрезидентът Попова ми остави доста тежко наследство, подчерта Ковачева. Радвам се, че пък ние успяваме да се справим. За 1 година успяхме да направим доста неща. Едно от постиженията ни е електронното обслужване в Агенцията по вписвания, коментира правосъдният министър.

През декември е започнала работа по Закона за съдебната власт. Предишният екип беше решил, че процедурите не са толкова важни, каза Ковачева. Но когато един кандидат излезе с лицето си и развие концепцията си - всичко добива ясен характер.

Ковачева пое и конкретен ангажимент. Софийският районен съд ще се премести в нова сграда до края на мандата ни - със 70 зали и повече правосъдие, обяви министърът.

Тя обаче призна, че няма как да се измери нивото на корупция в съдебната система. Магистратите трябва да осъзнаят, че цената на корупцията е много тежка, каза Ковачева. Тя не изключи и повторната процедура за избор на конституционен съдия и повторение на казуса Марковска. Така стана ясно, че вероятно и кандидатурата на Галя Гугушева няма да мине.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай