Кооператив обедини лозари и винари от Карнобат

Кооператив обедини лозари и винари от Карнобат | StandartNews.com

Заедно ще защитават по-добре родното производство от нелоялна конкуренция

Лозарите и винопроизводителите от Карнобат вече заедно ще обработват лозята и ще търсят общи пазари за вината и ракиите си. На Трифон Зарезан "Винпром Карнобат" подаде ръка за обединение на местните стопани, за да възродят основания през миналия век Лозаро-винарски кооператив "Карнобат". Към гроздопроизводителите от карнобатските села Огнен и Венец се присъединиха енолозите на "Братя Минкови", земеделците от Лозенец и Деветак, изба "Грозден", лозарите от Житосвят и Искра, ЕТ "Агрокомерс" както и ЕТ "Златен грозд"-Карнобат.

Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци като гарантира достойна цена за реколтата им. Целта е да се постигне затворен цикъл на производство - от засаждането и отглеждането на лозята през преработката на гроздето във винарските изби до съвместни продажби на карнобатските вина и ракии на много по-добри цени както у нас, така и на международните пазари. Мисията на съкооператорите е да защитават родното производство от нелоялната конкуренция и да се борят напитките от региона да заемат подобаващо място в ресторанти, магазини и търговски вериги.

Обединените в кооператива винопроизводители ще обезпечават лозарите със земеделска техника, а агрономите ще ги съветват как да обработват масивите екологично и да извлекат най-доброто от уникалната карнобатска природа. Гроздоберът ще се извършва със гроздокомбайните на "Винпром Карнобат", а за лимитираните винени селекции технолозите на "Братя Минкови" ще организират ръчно бране в оптималното за всеки сорт време. Масивите на кооператива ще имат обща целогодишна охрана, която да ги пази от набезите на крадци и нелегални изкупвачи.

Членовете на Лозаро-винарския кооператив ще развиват съвместно винен туризъм, използвайки богатото историческо, археологическо и архитектурно наследство на Карнобатския край. В резултат на съвместната работа се очаква в общината да се разкрият над 150 нови работни места за висококвалифицирани енолози и специалисти по селско стопанство, което ще допринесе за връщането на младите хора по родните им места.

В деня на свети Трифон кметът на общината Георги Димитров изтъкна, че модерното лозарство и винопроизводство се случват там, където хората са единни и работят за общата кауза. Той се обърна към стопаните от Лозаро-винарския кооператив "Карнобат" с прочутия завет на хан Кубрат: "Докато всички вие - земеделски стопани и винопроизводители, сте заедно и се поддържате като сноп лозови пръчки, никой няма да ви победи. Знайте, че силата се крепи на единството". Изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова пък сподели, че населени места с високоразвита култура се изграждат само там, където хората се подкрепят и подпомагат. Тя припомни, че още преди сто години икономическият подем на България е бил тясно свързан с окрупняването на стопанствата и работата в колектив.

Злато от Япония и Китай
за вината на кооператива

Изба "Братя Минкови" спечели признанието на Далечния изток

Още със създаването си лозаро-винарският кооператив "Карнобат" получи признание и четири златни отличия от най-влиятелните икономики в Далечния изток. Ценителите в Япония и Китай с удовлетворение научиха, че членовете на кооператива създават вината си, следвайки високите стандарти за качество, с грижа за природата, почтеност към потребителите и съпричастност със земеделските стопани, обработващи лозята на Карнобат. Тези дълбоко почитани в източната култура етични норми винаги са били водещи за енолозите на изба "Братя Минкови", които са сред основателите на Кооператива. Те влагат само най-доброто и екологично чисто грозде и така продължават хилядолетните традиции, завещани от предците им.

Не случайно невероятните MINKOV BROTHERS Cuvee и MINKOV BROTHERS White Cuvee бяха отличени със златни медали в престижния японски конкурс Sakura Wine Awards. За него се твърди, че награждава само най-качествените вина на планетата заради изключително строгите си критерии. Ден по-рано изисканият Ризлинг на Le Photographe се окичи със злато от China Wine and Spirit Awards в Китай. Златен медал от същата надпревара получи и друг член на кооператива - "Винпром Карнобат", за елегантното си розе Chateau Karnobat. Форумът е наричан "входна врата към Поднебесната империя", защото се журира от 100-те най-влиятелни местни дегустатори, търговци, собственици на ресторанти, енолози и дистрибутори.
MINKOV BROTHERS Cuvee покори енолозите от Sakura Wine Awards с високо ценения в японската култура аромат на зряла вишна. Заради красотата си вишната Сакура е наричана "Принцесата на цветята", обявена е за национален символ, а вино с нейния аромат е считано за символ на изтънченост и класа в Страната на изгряващото слънце. Купажът на Шардоне и Вионие в MINKOV BROTHERS White Cuvee пък бе обявен за едно от най-добрите допълнения към традиционното японско суши. Китайските ценители пък нарекоха ризлинга на Le Photographe "владетел на белите вина" заради изискания му минерален вкус и заслужено поставиха виното измежду най-добрите световни образци на този сорт, разказаха участниците, представящи лозаро-винарския Кооператив на най-престижните конкурси в Далечния изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай