Колко слънце ни трябва на ден за витамин D

Тази година е особена и повечето българи отиват на море неподготвени

Колко слънце ни трябва на ден за витамин D | StandartNews.com

Време е вече е хората да научат най-важния урок за лятото преди да се излагат на слънце. Ако кожата им лесно изгаря, да си купят дрехи, които защитават, да ползват слънцезащитни препарати. Това е особено важно за децата, защото иначе може да се създадат предпоставки за други заболявания в бъдеще. Това подчерта пред Радио София дерматологът д-р Петьо Брезоев.

И обърна внимание, че тази година е особена и повечето българи отиват на море неподготвени, без предварително започнат тен, млечнобели. И още първият ден на плажа – изгарят.

Д-р Брезоев припомни типовете кожа според чувствителността им към слънчевите лъчи.

„Човек получава 80% от ултравиолетовата доза за живота до 18-ата си година. Смята се, че ако 5% от човешкото тяло се облъчва 5 мин. дневно, това е достатъчно за синтезирането на витамин D.“

Д-р Брезоев обърна внимание и на друг факт от медицинската статистика – полово предаваните болести обикновено бележат пик след сезона на ваканциите.

И напомни: „Презервативът пази но не от всичко. Случаите на полово предавани брадавици (кондиломи) през последните години са се увеличили многократно. За това допринася и модата за епилация. Друга болест със своеобразен пик напоследък е сифилисът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай