Колко прекрасна е водата за здравето ни

Изпийте чаша вода в рамките на 10 минути след събуждането

Колко прекрасна е водата за здравето ни | StandartNews.com

Водата рано сутрин може да донесе сериозни ползи за тялото ни, положителните промени се усещат само след няколко седмици.

Какво се случва с тялото ви, ако започвате всеки нов ден с чаша вода на празен стомах? Как този елементарен ритуал има толкова мощен ефект? Отговорът дава материал, цитиран от БГНЕС.

Диетолозите препоръчват да пиете чаша вода всеки ден веднага след събуждане, тоест на празен стомах. Този навик не се препоръчва за хора с хипертония, склонност към тежки отоци и уролитиаза.

Но за мнозинството този навик би бил абсолютно безобиден и ще има само положителен ефект. Разбира се, ако следвате няколко прости правила:

Изпийте чаша вода в рамките на 10 минути след събуждането.

Водата трябва да е чиста, но не преварена. Филтрираната, минерална или изворна вода ще свърши работа.

След като изпиете чаша вода, трябва да закусите, но поне 40 минути по-късно.

Може би най-противоречивият момент е температурата на течността. Определено не си струва да пиете ледена или вряла вода - от такава напитка няма да има полза.

Студената вода (15-20 градуса) дразни стомашната лигавица и насърчава тялото да произвежда енергия. Затова чаша студена вода ще помогне да се разсъните и да почувствате прилив на сила.

Водата със стайна температура (20-27 градуса) ефективно стимулира стомашно-чревния тракт и спомага за нормализиране на храносмилането.

Топлата вода (35-40 градуса) по-добре ускорява процесите на прочистване на организма и стимулира обмяната на веществата.

Традицията да се пие вода сутрин на гладно навлиза в европейската култура от Изтока. В Китай, Индия и Япония този навик се счита за една от тайните на дълголетието. Затова експертите често са склонни да смятат, че температурата на водата трябва да е около 35 градуса. Най-добре изберете температурата на водата, съобразявайки се със собственото си тяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай