Коледа в паяжината на туристическите агенции

Коледа в паяжината на туристическите агенции | StandartNews.com

Сърцето на Европа- Будапеща, тупти под коледния ритъм на веселието. Стотици хора от цял свят се стичат към красивия град, за да усетят аромата на греяно вино и вурст. Авантюристи, изкушени от красотата на коледните базари, стягат багажа и тръгват да търсят своята коледна приказка.

В България обаче тупти нещо друго, а именно шумът на сладко изкараните пари нa гърба на въодушевения турист.

Екип на "Стандарт" тръгна по стъпките на развълнуваните български екскурзианти, търсейки истинската цена на нискотарифните оферти за екскурзии, които се предлагат в интернет пространството.

Закупуваме примамлива оферта за тур до столицата на Унгария от сайт за колективно пазаруване и потегляме с устрем към крайдунавския град. Пътуването с автобуса, собственост на туристическата фирма, е среднощно, но настроението ни е приповдигнато от наближаващите празници.

Глъч от разговори развеселява групата, неочаквано всичко утихва...автобусът на туроператорската фирма се разваля насред магистрала в Сърбия в полунощ.

Паника и неяснота обзема пасажерите, а обяснение за проблема не се дава нито от представителя на фирмата, нито от екскурзовода. Час по-късно шофьорите възкликват, че проблемът е в "бордовия компютър" и не може да бъде отстранен.

„Слава Богу, рейсът се развали в неоживен момент на магистралата, че иначе последствията от евентуална катастрофа щяха да са фатални," възкликва един от туристите.

След пет часа чакане в студ и мрак, на магистралата идва спасение - втори автобус от България, нает от фирмата. Въпреки всичко извинение от туроператорите няма, но все пак за нас е важно, че най-накрая потегляме към заплатената дестинация.

За съжаление групата вече сме загубили част от времето си за платена разходка с екскурзовод в града. Това обаче не притеснява фирмата изпълнител, в чийто договор е упоменат часът на пристигане в дунавския град - 8ч. сутринта, а реално ние сме на мястото в 13ч.

Нашият екип се обръща с въпрос за причината за случилото се и компенсацията за изгубеното време, изключвайки стреса от престоя през нощта в студения автобус на магистралата. Отговорът от ръководителя на групата обаче е лаконичен: "Нищо не знам, в София ще питате фирмата".

Така и стана, след три дни престой в унгарската столица, групата тръгва обратно към България, а екипът ни тръпне в очакване на много отговори в София.

40-те туристи в автобуса почти сме забравили лошата случка на идване, застрашила живота ни и поемаме с нови сили към родината, пълни с емоции от коледна Будапеща.

Внезапно автобусът отново спира, следва паника от шофьорите. След проверка от тяхна страна, установяват повреда и в този автобус. Задаваме си въпроса, че вероятно всичко е шега, но уви това бяха само надежди.

Постепенно сред пътуващите възникват съмнения дали автобусите изобщо са минавали задължителния преглед преди екскурзията.

Следват нови 3 часа престой край път в Сърбия. Този път близо до бензиностанция, където поне можем да се стоплим за приличната сума от 4 евро за чаша кафе.

Почти съмва, бензиностанцията е пълна с отчаяни българи и за щастие шофьорът ни съобщава, че най-сетне аварията е отстранена и "вечните пътници" отново можем да потеглим.

В България екскурзиантите пристигаме с часове по-късно от посоченото време в договора (5 ч. сутринта). В резултат на това пасажерите не успяваме да се върнем към нормалното си ежедневие и да отидем на работното си място, тъй като половината работен ден вече е минал.

„Това си е Божа работа"

"Стандарт" потърси обяснение от туроператорската фирма Globul Tours, със собственик Маргарита Станоева и нейната сестра. Екипът ни бе посрещнат враждебно, като ни бе обяснено, че няма причина да търсим гражданските си права в една европейска държава, за каквато се самоопределяме.

На въпрос за причината за авариите на два поредни автобуса, собственичките не дадоха отговор. Те ясно обясниха, че "на път час няма" и това е съвсем нормална ситуация. Те потвърдиха, че инцидентът се е случвал и при предишни екскурзии, организирани от тях.

По думите им друго решение на проблема няма, тъй като "за 3-4 или 5 часа нито един хотел няма да ни вземе" и за това вероятно нощувка на магистралата е добър вариант.

При въпрос на „Стандарт" за обезщетение на пътниците, чийто живот бе застрашен, собственичките на фирмата отговориха: "С какво трябва да ги обезщетим, това си е Божа работа".

Според туроператорките обезщетение за подобни ситуации няма: "Аз много добре го знам закона, за аварирал автобус обезщетение няма," категорична бе Станоева.

Интересен факт е, че в договора, изготвен от самите тях противоречи на казаното: В случай на неизпълнение или неточно изпълнение от страна на туроператора на услугите по настоящия договор, той се задължава да компенсира Потребителя надлежно доказаните вреди. Максималната граница в този случай е до 50% от стойността на тези услуги.

„Оставете чужбина, живеем в България", бе отговорът на фирмата относно аналогични случаи в други европейски страни.

Във връзка с нарушението на клаузи от договора, сключен между фирмата и пътниците, те отрекоха да има какъвто и да е проблем, тъй като не били упоменати часове на пристигане в договорите (каквито реално има- бел. ред.)

"Час по програма никъде няма, никой не може да предвиди кога ще пристигне групата. На път час няма", защити се Станоева.

Възмездие

Подобно безхаберие към живота на пътуващите не може да остане ненаказано и екипът ни алармира Комисия за защита на потребителите (http://www.kzp.bg/ ), които ще откликнат законово на жалбата ни.

Еуфорията покрай празниците замъглява съзнанието на десетки потребители. Това е и единственият шанс на фирмите с нередовни документи да се възползват от възможността за лесно изкарани пари. Затова бъдете бдителни с офертите, които се предлагат в интернет пространството, проверявайте добре фирмите и техните уебсайтове. Можете да потърсите и коментари в много от форумите за този тип пътувания, които ще ви дадат преки впечатления от вече пътували клиенти.

Преглеждайте внимателно договорите, които сключвате и не забравяйте да потърсите правата си в случай на нередности от страна на фирмата.

За тези, които припознаха себе си в нашата история, желаем ви красива, безаварийна Коледа и лек път. Бъдете здрави!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай