Когато зреят черешите. 5 рецепти за лятото

Края на пролетта и началото на лятото се свързват с неповторимия вкус на сладките череши

Когато зреят черешите. 5 рецепти за лятото | StandartNews.com

Края на пролетта и началото на лятото се свързват с неповторимия вкус на сладките череши. Те са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Черешите активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма. Предлагаме ви няколко лесни идеи как да ги включите в менюто си.

Бухтички

Продукти: брашно - 100 г, яйца - 2 бр, пудра захар - 120 г, пълномаслена извара - 300 г, масло - 20 г, бакпулвер - 2 ч л., ром - 1 есенция, череши - 500 г, олио - за пържене, сладко от череши - за поръсване

Приготвяне: В съд счукваме яйцата и пудрата захар за тестото и разбиваме с миксер.  Добавяме брашното, изварата, бакпулвера и есенцията ром. Разбиваме, докато се получи гъсто тесто. Към тестото накрая слагаме и разтопеното масло, като разбъркваме с лъжица. Почистваме черешите от костилките, потапяме една по една в тестото. Изпържваме ги на маслена баня в сгорещеното олио. Готовите бухтички поставяме върху хартиена салфетка. Поднасяме поръсени със сладко от череши.

 

 

Панакота

Продукти: течна сметана - 400 мл, желатин - 2 бр., захар - 3 с.л., ванилия - 1 бр., череши - 250 г, сок от череши

Приготвяне: Първо си приготвяме желатина, като го слагаме в студена вода да престои около 10-15 минути. В съд поставяме сметаната на котлона да се загрее, но без да заври. След като е готова я сваляме от котлона и добавяме захарта, сока от черешите и ванилията. Разбъркваме добре. Докато е още гореща, добавете желатина към нея. Бъркайте, докато се разтвори. Предварително сме отстранили костилките от черешите и сме си нарязали на половинки. И тях добавяме към сместа. Получава се крем, който разсипваме в купички. Слагаме ги в хладилника докато се стегнат. Преди да сервираме чашите с панакота потапяме първо във вода, а после обръщаме в чиния.

 

 

Шоколадов браунис

Продукти: 150 г натурален шоколад (65-70%), 100 г кафява захар, 100 г, бяла захар, 50 г масло, 2 яйца, 150 мл черешова бира (можете да я замените с черна бира), 65 г брашно, 45 г какао, шепа череши (почистени от костилки), шам фъстък за поръсване

Приготвяне: Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете дъното на правоъгълна тавичка с размери 20-25 см и го покрийте с хартия за печене, след което намаслете и нея и я поръсете с какао.

На водна баня разтопете шоколада и маслото, към тях добавете двата вида захар и бъркайте до нейното разтваряне (ако захарта не се разтопи напълно, не е фатално). Отстранете сместа от котлона.

Прибавете яйцата едно по едно до пълното им усвояване, после сипете бирата и накрая сложете брашното и какаото. Разпределете сместа в тавата и я поръсете с черешите и ядките.

Печете 20-25 минути, проверете с клечка готовността на десерта. Охладете и го нарежете на квадрати.

 

 

Класически пай

Продукти: 900 гр. череши, почистени от костилките, 70 гр. захар, 30 гр. брашно, 1 1/2 с.л. лимонов сок, 30 гр. масло

За блата: 250 гр. брашно, 1 ч.л. сол, 150 гр. масло, 5 с.л. студена вода

Приготвяне: За да направите тестото за блата, сложете всички продукти за блата в кухненския робот, с поставен накрайник за месене на маслено тесто. Включете робота за 1-2 минути, докато не получите добре оформена топка тесто. Разделете тестото наполовина и оформете всяка част в топка. Вземете едната от топките тесто и разточете кора върху набрашнен плот с диаметър около 30 см. Поставете кората върху тава за печене на пай с диаметър 20 см. С ножицата отрежете излишното тесто, като оставите 1 см около ръба на пая. Останалата топка тесто, разточете на кора с дебелина до 3 мм. Изрежете 11 ленти с широчина 1 cm. В купа сложете черешите, захарта, брашното и лимоновия сок. Разбъркайте и с лъжица ги прехвърлете върху кората. Разпределете отгоре маслото. За да направите решетката на пая, поставете 5 от лентите равномерно върху пълнежа. Сгънете лентите назад. Поставете първата лента в противоположната посока. Продължете в този начин, като сгъвате всяка друга лента всеки път, когато добавите кръстосана лента. Подравнете краищата на решетките. Притиснете ги, така че ръбът да се опира на ръба на тавата. Сложете в хладилника за 15 минути. Загрейте фурната до 220 градуса. Печете пая 30 минути, покривайки ръба с фолио, ако е необходимо, за да предотвратите изгарянето му. Оставете тавата върху метална решетка.

 

 

 

Сладкиш с ванилов крем

За блата: 5 бр. яйца, 5 с.л. пудра захар, 1 ч.ч. олио, 8 с.л. брашно, 10 г бакпулвер (1 пакетче), около 100-200 г череши или вишни

За крема: 1 л прясно мляко, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 3 бр. жълтъци, 1 бр. ванилия

Приготвяне на блата: Яйцата и пудрата захар се разбиват, след което се прибавят олиото и брашното, размесено с бакпулвера. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тава и се пече за около 7-8 минути. Изважда се и отгоре се нареждат пласт череши без костилките. Пече се за още около 15 минути, изважда се, и се оставя да изстине.

Кремът се приготвя, като се разбъркат продуктите и сместа се остави на котлона да се свари. Накрая се прибавят белтъците разбити на сняг. Така полученият крем се изсипва върху плодовете. По желание може да се украси със стърготини или друго по избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай