Кога морковите са вредни

При определени болести, консумацията на зеленчука трябва да се ограничи

Кога морковите са вредни | StandartNews.com

Гастроентерологът Вера Кошкина посочи болестите, при които не трябва да се ядат моркови или трябва да се консумират в много ограничени количества. Това са предимно заболявания, свързани с черния дроб. 

"Болният черен дроб не може да смила добре каротеноидите, които се съдържат в морковите. Това създава допълнителна тежест в организма, обясни лекарят.

Гастроентерологът също предупреди хората със стомашни язви, стомашни и чревни проблеми да избягват морковите. Зеленчукът е особено вреден при възпалителния процес на тънките черва - ентерит. Ако човек няма заболявания на храносмилателния тракт, тогава той може да консумира редовно моркови. 

Те са отличен източник на витамини В, Е и С, които са много полезни за имунитета и борбата срещу вирусите. Морковите също имат благоприятен ефект върху ендокринната система, подобрявайки метаболизма и кръвообращението. Доказано е също така, че редовната консумация на моркови има положителен ефект върху нивата на холестерола и спомага за намаляване на теглото, пише Zdrave.to.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай