КНСБ се обяви против предложенията на бизнеса

КНСБ се обяви против предложенията на бизнеса | StandartNews.com

София. КНСБ поиска да се свика извънредно заседание на Националния тристранен съвет заради предложенията на Стопанската камара, които орязват социални права на работниците.

Бизнес организацията иска да се премахнат добавката за прослужено време и отпускът на майките, докато са в майчинство, да се прекратяват по-лесно трудови договори, предаде БНР.

"Ако някой иска да пише нов Кодекс на труда, иска да отмени действащия, нека в прав текст да си го каже. Ако изпълнителната власт заеме ясна позиция, ще преосмислим нашето поведение в Националния съвет за тристранно сътрудничество, това си има своето място там. Няма как някой да се опитва зад гърба ни да лансира подобни зловредни намерения, много от тях доста ретроградни, многократно предлагани, отхвърлени от различни правителства в различен цвят. КНСБ ще се противопостави с всички възможни средства на подобни действия и ще очакваме правителството да прояви разум", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Става въпрос за 28-те предложения за регулация на пазара на труда, които Българската стопанска камара (БСК) изпрати в сряда до Даниел Бобева във връзка с предвидения от правителството Трети пакет от мерки за намаляване на административната тежест.

Експертите на камарата препоръчват въвеждането на електронни трудови книжки за служителите, трудови съдилища за разрешаване на спорове между служители и работодатели, възможност за платен трансфер на работници между фирмите, по-широко прилагане на т.нар. "гъвкави" трудови договори, намаляване на платения отпуск за жени в майчинство и облекчаване на наемането на непълнолетни.

Сред другите предложения на бизнеса са да отпадне класът "прослужено време", да се върне възможността за прекратяване на трудовите договори на работници в пенсионна възраст, да се подвеждат работниците под имуществена отговорност при настъпили щети в предприятието, както и да отпадне заплащането от страна на работодателите на първите три дни от отпуската по болест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай