КНСБ: С пари от детски и майчински да се дават услуги с ваучери

КНСБ: С пари от детски и майчински да се дават услуги с ваучери | StandartNews.com

Вместо увеличение на майчинските на 340 лв. и на помощите за второ дете на 50 лв. да се въведе нова услуга за семействата. За това настоява КНСБ, откъдето са разработили нов модел на социално подпомагане - услуги чрез бонове. Схемата е представена пред министрите на финансите Петър Чобанов и на социалната политика Хасан Адемов, който обяви, че се мисли за пилотното й въвеждане от средата на 2014 г.

Като начало услугите да са насочени към работещи семейства с деца от 1 до 5-годишна възраст, предлагат синдикатите. Родителите ще може да купуват евтини ваучери за почасово гледане на хлапетата в дома, както и за воденето и взимането им от ясла и детска градина. При желание може да се наемат педагози, филолози и други специалисти, които да водят и обучение на хлапетата вкъщи. Източниците на финансиране, предложени от синдикатите, са в противоречие с предизборните обещания на БСП, част от които вече са включени в проектобюджета за 2014 г. От профсъюзите предлагат планираните 62 млн. лв. допълнителни разходи за ръста на майчинските и детските да се пренасочат към реализация на новата схема. Още 10 млн. лв. можело да се заделят от европейската програма за младежка заетост. Според проекта държавата всяка година ще предоставя след обществена поръчка субсидия на частна фирма, която да издава боновете и да организира целия процес по ползването им. Боновете като ценни книги ще бъдат поименни и достъпът до тях няма да е безграничен. Издателят им ще сключва договори с фирми доставчици на услугите. Те пък ще са задължени да наемат безработни младежи до 29 г., хора пред пенсия или с увреждания.

При субсидия от 70 млн. лв. от КНСБ са изчислили, че догодина може да се помогне на около 50 000 семейства да намерят бавачка. Най-вероятно, за да се кандидатства за ваучер, ще се постави условието за доход на член от семейството до 350 лв. на месец. В същото време близо 30 хиляди безработни ще намерят временна заетост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай