КНСБ: Няма условия за национална стачка

КНСБ: Няма условия за национална стачка | StandartNews.com

София. "Няма условия за национална стачка, защото няма такива нагласи", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред бТВ. Според него макар членовете на синдиката да смятат, че предсрочни избори са необходими, сега си искат парите, а оставката на кабинета е по-далечна цел.

"Хората не са склони да се лишат от надниците си, което би се случило при стачка", допълни лидерът на КНСБ.

Синдикатът обаче иска да се чуе гласа на работещите и затова организира следващата седмица митинг-шествие. Той ще се проведе на 20 или 21 ноември, защото тогава бюджетната комисия в парламента ще обсъжда бюджета на второ четене.

Димитров уточни, че различия по отношение на времето на провеждане на протестното шествие са провалили общите действия с "Подкрепа". Според него на митинга следващата седмица се очакват между 6000 и 7000 души., а митинг-шествие. Той би събрал 6000-7000 души от цялата страна и ще изведе на преден план исканията на работещите хора.

"Членовете на КТ „Подкрепа" ще бъдат с нас, аз съм убеден. Искаме да бъде чут гласът на работещия българин – длъжни сме да кажем каквото искат хората пред парламента и пред управляващите", заяви Пламен Димитров.

"Пенсионерите, майките и безработните са в правото си да бъдат подпомогнати, но в бюджета няма нищо в подкрепа на работещите българи. Трябва да бъде чут гласът на работеща България", декларира Пламен Димитров. Той подчерта, че синдикатът настоява пенсионната възраст да бъде замразена за една година, а за седем години.

Той изрази мнение, че твърденията за разрив между синдикатите са несериозни и според него това е „буря в чаша вода".

"Министърът на икономиката каза, че обслужваме ГЕРБ. Нашата позиция е ясна, не обслужваме искания. В енергийния сектор има срив, в новия бюджет са заложени нови 350 млн. лв. задължения на НЕК. НЕК върви към фалит, в следващите седмици държавата може да остане без ток", обясни Пламен Димитров.

По БНТ лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев съобщи, че днес конфедеративният съвет на синдиката ще обсъди какви действията ще се предприемат и кога. Той обясни разривът с КНСБ с това, че са решили еднолично кога да е протестът, а членове на ръководството им се срещали с политици от управляващата коалиция. Пламен Димитров обясни, че подобни срещи са публични и са нещо нормално.

Константин Тренчев прогнозира, че големите проблеми за икономиката на страната ще дойдат от енергетиката, където всички дружества има задължения. Той се притеснява, че с взимането на допълнителни заеми за стабилизиране на енергетиката ще се повлече цялата икономика.

Тренчев очаква социалното напрежение да нарасне след коледните празници, с идването на първите високи сметки за ток и парно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай