КНСБ: 2016-та е предизвикателство за средното образование

КНСБ: 2016-та е предизвикателство за средното образование | StandartNews.com

2016 г. е сериозно предизвикателство за средното образование като цяло, смята Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той бе на конференция на тема „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор".

„За нас е важна започналата реформа в края на миналата година с някои законови промени, с въвеждането на дуалното образование. Нека да стигне до земеделската част. Ние силно се надяваме, че ще покажем допълнително атрактивност, за да могат да искат децата да учат", обясни той. Пламен Димитров заяви, че от КНСБ не са били съгласни с това, което министър Танева е защитила – прехвърлянето на собствеността към общините. Той апелира министър-председателя: „Нека, когато искаме да защитим земеделските професионалните гимназии да упражним възможността за единна воля и тогава ще опазим от нечист интерес на местно ниво собствеността на земеделските гимназии", каза Пламен Димитров, цитиран от "Фокус".

„На първо място за мен е важно, че през новия програмен период даже в края на предишния, България научи урока от предишния в областта на земеделието. Тук нямам лични пломби към министър Танева, а към целия екип, който работи в тази посока, които най-накрая разбраха, че начина по който започнахме не води до устойчиво земеделие. Радвам се, че това беше разбрано", каза той. „В края на миналата година КНСБ излезе с апел към премиера да преразгледа санкциите срещу Русия. Не виждам нищо странно в това, нито русофилско или русофобски – говорим за икономически интереси", посочи Пламен Димитров. „Не коментираме кой работи в земеделието. Тези, които вие учите, а утре трябва да работят там – в земеделския сектор. Имаме около 700 хиляди души, които полагат труд. Земеделските производители са 7 пъти по-малко, а осигурените лица са 5 %. Правата на работещите в земеделието не са защитени", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай