Кметове залагат на култура и булеварди

Кметове залагат на култура и булеварди | StandartNews.com

Дават 500 000 лв. за ремонт на къща "Клианти" под тепетата, в Стара Загора строят музей

Повече пари за култура са заложени в бюджетите на големите общини. В Пловдив сумата е два пъти по-голяма в сравнение с миналата година - 16,4 млн. лева. "Завишението е нормално след избирането на града за Европейска столица на културата", коментираха общинари. За къщите в Стария град общината е заделила 120 хиляди лева, а половин милион още ще налее в довършване реставрацията на "Клианти". За Одеона ще бъдат похарчени 235 хиляди, а за археологически разкопки - 200 000 лева. За реклама на Пловдив като туристическа дестинация ще бъдат дадени 850 000 лв. Много пари за култура ще се заделят и под липите. Там ще се построи дом "Литературна Стара Загора". В общинския бюджет, който бе приет миналата седмица, са заделени над 670 хил. лв. за изграждането на музея в подземието на бившия партиен дом. Бургас пък продължава финансирането и археологическите разкопки. Предвидени са пари за втория етап за благоустрояване на Археологически комплекс "Аква Калиде" и превръщането му в модерен туристически център.

В дългия списък е включен и проектът за паметник на благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията. Традиционно най-много разходи ще направят общините за нови улици и булеварди. Десетки пътища в Благоевград ще бъдат ремонтирани и благоустроени. Предстои да бъдат облагородени и всички междублокови пространства, те ще бъдат превърнати в зелени кътове за отдих. "Приоритет за нас е облагородяването на града. Целта е Благоевград да придобие обновен и европейски облик", каза кметът Атанас Камбитов. "За това ще допринесат и новите указателни табели на улиците, които ще бъдат монтирани тази година. Те ще съдържат допълнителна информация, която да е в помощ на благоевградчани и гостите на града. Бюджетът ни е рекорден - 60 милиона лева, но не увеличаваме такси и данъци, залагаме на приходи от добро управление на собствеността и на по-добра събираемост", подчерта той. В Банско приоритет имат ремонтите и рехабилитацията на улици в общинския център, в Добринище и в околните села. В селищата ще се ремонтират и водопроводи. Както "Стандарт" вече писа, най-важната инвестиция в столицата е довършване на разширенията на метрото, като то вече ще свързва летището и гарата. Заводът за отпадъци също трябва да е готов през лятото, така че количествата смет в депото рязко ще намалеят.

Над десет пъти се е увеличила капиталовата програма на Столичната община за последните десет години, стана ясно от изказване на кмета Йорданка Фандъкова при приемането на бюджет 2015. "Когато започнах работа като зам.-кмет през 2005-2006 г., инвестициите бяха 64 млн. лева, сега сме планирали 729 млн. лева", коментира тя. Бюджетът на Варна за 2015 също е рекорден. Макрорамката от 258.7 млн. лева е с 36 млн. лева повече от заложеното през миналата година. Предвидено е с облигационен заем от 15 млн. лева да бъдат изградени и обновени над 233 детски и спортни площадки. Този месец започва мащабен ремонт на Морската градина. Общината ще инвестира 3 млн. лева от бюджета си и до лятото ще бъдат оправени алеите, осветлението, ще има нови пейки, поливна система, повече цветя и декоративна растителност. Ще се ремонтират и освежат паметниците, шадраваните, розариумът.

За първи път Варна залага пари, за да се утвърди като столица на ветрилата. Тази година общината е заделила над 65 000 лв. за подпомагане и популяризиране на гребно-ветроходните спортове. В Добрич и тази година общината ще финансира проекти на граждани по програмата си за малки благоустройствени обекти. Община Сливен пък гласи изненада за жителите си. Още преди есента тази година те ще имат най-дълго чаканото кръгово движение, това на кръстовището "Розова градина", където се събират 8 улици. В бюджета са заделени 800 000 лева за направата на кръговото движение. В момента се уточнява кой от трите проекта да бъде избран, заяви пред "Стандарт" Румен Андонов, зам.-кмет по финансите.

Бонус за завод в Северозапада

Кабинетът да вземе мерки, така че хората да не напускат региона, поиска кметът на Монтана

Бонуси за предприятия в Монтана, Видин и Враца обмисля правителството. Идеята е част от екшън плана за възраждане на Северозапада. Тя бе представена в Монтана на среща между министри, представители на бизнеса, кметове и неправителствени организации. "Искаме да стимулираме иновационната активност на предприятия, които имат модерни производства и иновации", заяви икономическият министър Божидар Лукарски. "Готови сме да дадем бонуси за проектите по оперативните програми, които имат такава насоченост", допълни той.

Домакин на срещата бе кметът на Монтана Златко Живков. "Очакваме от това правителство мерки, с които положението в тази част на страната да се облекчи и хората да не я напускат", заяви той. Според него трябва да се започне от пътищата. "Трасето Монтана - Славотин - Видин е в окаяно състояние. В Румъния и Сърбия имат по-добри пътища от нас", каза Живков. По време на срещата с Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Божидар Лукарски бизнесмени се оплакаха от трудното намиране на банка, която е готова да финансира одобрени проекти. "Да си отговорим най-напред на въпроса какво стана за 25 години в Северозапада, който от проспериращ район стана последен", поиска предприемачът Марин Маринов. Той настоя държавата да се намеси и да реши как могат хората и фирмите да бъдат задържани в региона. Негови колеги очертаха възможностите за развитие на биоземеделието, консервната промишленост и туризма. Експертна група ще оформя предложенията, включително и за промяна в законите, обеща Лукарски. До Великден екшън планът трябва да бъде готов.

Тутракан ще вдига пристанище за яхти

Мащабен проект за изграждане на пристанище за яхти стартира в Тутракан. Идеята предвижда на брега на Дунав да бъде изграден кей, на който да акостират 40 луксозни плавателни съда. Планът е обвързан с близостта на устието на река Арджеш, която се влива в Дунав при румънския бряг срещу Тутракан. Тази река ще бъде свързана с плавателен канал с Букурещ и така скъпарските съдове на яхтсмените от Румъния ще могат да идват бързо и лесно до българския кей, обясни кметът на Тутракан Димитър Стефанов. За старта на проекта са предвидени средства още в тазгодишния бюджет. Местната власт ще плати със свои средства изработката на идейния проект. За цялостната реализация ще са нужни между 5 и 6 милиона евро, които ще се търсят от структурните фондове на ЕС, обясни кметът.

Рейзи дава по два бона на новородено

По 2000 лева на всяко родено в община Созопол бебе ще дава и тази година кметът Панайот Рейзи. При приемането на бюджета на общината стана ясно, че тази година социалните придобивки за местните хора са увеличени. В бюджета са предвидени още средства за безплатни детски градини, субсидиране на млечните кухни в Созопол и Черноморец. Близо 700 хил. лева са средствата за спортните клубове и масовия спорт. Основните обекти в Капиталовата програма на общината са мащабната реконструкция на градския стадион в Созопол, който ще посрещне отборите от Европейското първенство по футбол за младежи през май 2015 година, като за довършването му са предвидени 6 265 хил. лева.
Освен това кметството ще завърши проекта с Водния цикъл на Созопол и Черноморец, който се финансира с европейски средства по ОП "Околна среда".

Ивайловград финансира за първи път ин витро

За първи път тази година Ивайловградска община ще финансира ин витро процедури. Преди седмица местният общински съвет прие бюджета на общината за тази година. В него е заложена и сумата от 10 000 лв. за финансовото подпомагане на процедурите за местните двойки и семейства с репродуктивни проблеми.

За 2015 г. ивайловградската хазна е с бюджет от близо 5,6 млн.лв., което е с около 261 000 повече спрямо парите, с които е оперирала през миналата година местната власт. Според кмета Диана Овчарова приетият бюджет е реалистичен и амбициозен, но и максимално социален. За държавни дейности са заделени над 2,3 млн. лв., а за общински - над 3,2 милиона. Приоритетите за Ивайловград са работите по приключването на 4 проекта, финансирани от Държавен фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони.

Поощряваме талантите си

Златко Живков, кмет на Монтана

За 2015 година бюджетът на Монтана е най-високият от всички приемани досега. Дължим го на увеличената събираемост на местните приходи. Не смятаме да увеличаваме размера на данъците и таксите. Най-голяма част от бюджета - 11 млн. лв., се отделя за образованието, 3,2 млн. лв. - за чистотата. Ще бъдат ремонтирани още 8 улици основно и с това изцяло обновените ще станат 115 от общо 200. Как бюджетът ще стигне до всеки човек? И през тази година нашите пенсионери над 70 години ще се возят безплатно по всички линии на градския транспорт. Монтана от няколко години поощрява талантите си. Тази година за стипендии на деца, които завоюват първи места на национални и европейски състезания - фестивали, прегледи, отделяме 14 400 лв. Поемаме и транспортните разходи на специалистите, които работят в селата на общината - учители, социални работници и т.н. Преотстъпваме 30% от приходите от продажби или наем на общински имоти на кметствата, на чиято територия те се намират. През тази година от бюджета отделяме и 421 000 лв. за довършване на православния храм "Свети Дух". Освен 32,7 млн. лв. бюджет общината ще има на разположение и 28 млн. лв. европейски средства, с които се довършват започнати вече проекти.

Градът на Тео с център по физика

Казанлък, който някои съвсем сериозно наричат и град на Тео заради уникалната школа за млади физици на преподавателя новатар Теодоси Теодосиев, ще изгражда национален център по природоматематически науки. Този своебразен инкубатор на млади таланти от цялата страна ще бъде построен като ново крило на тукашната природо-математическа гимназия "Н. Обрешков". Средствата, близо 500 хил. лв., бяха отпуснати от правителството и са включени в бюджета за тази година, който общинските съветници приеха окончателно.

Бюджет под обсада в Перник

Спортисти и треньори от клубовете в Перник и голяма група от агитката на "Миньор" се изсипаха на извънредна сесия на местния Общински съвет за приемане на бюджета на общината за годината. Сред публиката бяха световният шампион по борба Иво Ангелов и легендарната баскетболистка от недалечното минало Евладия Славчева. Причина за присъствието им бе искането на местната спортна общност 1% от собствените приходи на общината да се отделят за спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай