Кметът на Копривщица иска всички на събора с народни носии

Кметът на Копривщица иска всички на събора с народни носии | StandartNews.com

"Нямам нищо против нито един стил, но нали това е събор на народното творчество. Това са три дни, в които да се потопим в българското". С тези думи кметът на Копривщица Генчо Герданов коментира разярилите се спорове за издадената от него забрана за чалга на събитието.

Той призова за тези три дни освен за чалгата да забравим и за своите мобилни телефони, а по възможност всички посетители да дойдат на събора с народна носия, за да се потопят в атмосферата.

18 000 участници и повече от 400 000 посетители се очакват на 11-тия юбилеен Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще се проведе от 7 до 9 август, предаде БГНЕС.

Първото издание на събора е през 1965 година и тази година се чества 50-годишен юбилей. "От 50 години насам съборът е изява на българския дух и култура. Той е един мост между минало, настояще и бъдеще", каза Герданов.

Тазгодишното юбилейно издание на събора в Копривщица съвпада със 70 години от създаването на ЮНЕСКО и ще бъде открит от Ирина Бокова на 7 август в 11:00 часа, съобщи кметът. Той призова организирането на събора да се превърне в държавна политика, за да можем да запазим, припомним и предадем корените си на следващите поколения, а всеки от нас да знае рода си, обичаите и нравите.

Генчо Герданов многократно в рамките на своя брифинг благодари на финансовия министър, министъра на вътрешните работи на отбраната, на регионалното развитие и на културата за оказаната подкрепа. С финансова помощ са е помогнала и фондация "Америка за България", подчерта той. Имало е запитване от страна на 55 американци, които са искали да изпеят песента "Хубава си моя горо" на откриването на събора, но заради предварителната програма тази идея няма да се осъществи.

Всички чуждестранни участници все пак ще имат възможност да се изявят на две сцени в самия град. За българските участници са предвидени 7 сцени на поляните около града, които носят името Войводенец. Легловата база в града вече е заета на 90% и то основно от чужденци, похвали се Герданов. Това според него е красноречив факт, че националният събор на българското национално творчество е заело сериозно място в културните календари от цял свят. За участниците ще бъде осигурен транспорт от палатковия лагер до поляните със сцените. За паркинг, тоалетна и материали пък всеки посетител ще трябва да заплати вход от 5 лева. По-късно в рамките на пресконференцията Герданов обяви, че този вход няма да се плаща от всеки посетител, а само за отделния автомобил.

Във връзка със забраната за чалга на концерта и последвалите коментари в социалните мрежи от двама от изпълнителите на тази музика кметът посочи, че е е получил множество поздравления за това решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай