Китайците са на крачка от велико откритие на Луната

Учени в Китай откриха следи от вода в проби, извлечени от лавова равнина на Луната

Китайците са на крачка от велико откритие на Луната | StandartNews.com

Учени в Китай откриха следи от вода в проби, извлечени от лавова равнина на Луната, с което се доближиха до разгадаването на нейния произход - ключов въпрос за бъдещите изследвания там, предаде Ройтерс.

В статия, публикувана в сп. "Нейчър комюникейшънс", учените съобщават, че са анализирали остатъци от втвърдена лава, извлечени от китайска автоматична сонда в  равнината, наричана Океан на бурите, и са открили доказателства за наличие на вода под формата на хидроксил в кристален минерал, известен като апатит.

Хидроксилът се състои от един водороден атом и един кислороден атом, докато водната молекула е с два водородни атома и един кислороден. Той е открит  също в лунни проби, взети от НАСА преди десетилетия.

Широко разпространено е мнението, че по-голямата част от водата на Луната е резултат от химични процеси, предизвикани от бомбардирането на лунната повърхност със заредени частици от Слънцето.

Много е вероятно източникът на хидроксил в минерали като апатита да е местен, твърдят учените.

В китайските проби няма или почти няма хидроксил от външни източници, твърдят учените.

Китайската мисия "Чанъе-5", кръстена на митичната китайска богиня на Луната, донесе 1731 грама проби през декември 2020 г.

Очаква се през следващите години Китай да изстреля още лунни мисии без екипаж, като една от целите ще бъде търсенето на вода.

Наличието на вода на Луната може да даде повече информация за еволюцията на Слънчевата система. То би могло също така да посочи пътя към вътрешните водни ресурси, които са жизненоважни за дългосрочното обитаване от хора.

"Източниците и разпределението на водата на Луната все още са отворен въпрос, по който няма консенсус", казват учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай