Сряда,

Китай шашва света, готви уникална мисия до Марс

От: Рачо Рачев -
1346
Китай шашва света, готви уникална мисия до Марс
A
A
A

Космическите учени в Китай разработват сложна мисия, с която да бъдат взети проби от Марс и те да бъдат върнати на Земята до края на десетилетието, съобщи "Дейли мейл".

За мисията ще бъде използван опитът от връщането на лунни проби на Земята и от настоящата мисия "Тянвън-1" с марсианския роувър, който търси признаци за живот на Червената планета.

Мисията "Тянвън-2" може да бъде изстреляна още през 2028 г., заяви Чжан Жунцяо, главен дизайнер на "Тянвън-1", на форум за далечния космос в Шънджън.

Тази мисия няма да прилича на никоя предишна, увери той. Ще се състои от два апарата, изстреляни поотделно. Единият ще събере проби и ще излети от Марс, като ще се установи на орбита, а другият ще ги вземе оттам. И двата апарата ще бъдат изстреляни през един и същи прозорец през 2028 г.

НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) разработват съвместна мисия за връщане на проби от Марс до 2031 г., но Китай се надява да ги изпревари и да направи това през 2030 г. За разлика от съвместната американско-европейска мисия, Китай няма да използва роувър, а спускаем апарат, който просто ще кацне и ще събере проби.

Ако мисията "Тянвън-2" бъде осъществена по план, Китай ще стане първата държава, върнала на Земята проби от чужда планета. Макар и роувърите на НАСА да имат миниатюрни лаборатории, изследвания на Земята ще дадат възможност за много по-изчерпателен анализ.

Плановете на Китай надхвърлят изследването на Марс с автономни космически апарати. Те са първата пилотирана мисия до Марс да бъде изпратена през 2033 г. с цел там да бъде построена база и да бъдат извличани ресурси.

Този амбициозен план ще засили надпреварата със САЩ да изпрати хора на Марс.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички