Неделя,

Кирил и Методий в ЮНЕСКО

От: Failed to load user -
3070
Кирил и Методий в ЮНЕСКО
A
A
A

София. Кирил и Методий влизат в ЮНЕСКО. Зала в централата на световната организация догодина може да носи името на светите братя. Паметник на двамата пък вероятно ще краси парка на ЮНЕСКО в Париж. Идеята е на вицепремиера Симеон Дянков, научи "Стандарт". Той изпратил писмо до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, в което й разказал предложението си. Българката пък харесала идеята.

Поводът за инициативата на Дянков е, че догодина се навършват 1150 г. от началото на Великоморавската мисия на Кирил и Методий. "Реален повод е годишнината през 2013 г., както и фактът, че светите братя Кирил и Методий са обединителни фигури за славянския народ, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II през 1980 г.", обяснява в писмото си финансист номер 1. Той подчертава и заслугата на българския народ като единствения, съхранил без прекъсване Кирило-Методиевото дело от IХ век до днес. Според Дянков предложението на България за зала в ЮНЕСКО, която да носи имената на светите братя, би срещнало подкрепата вероятно на други европейски славянски държави.

Вицепремиерът предлага и да се обсъди идеята за паметник на Кирил и Методий в парка на световната организация в Париж. "В тази градина ние нямаме присъствие за разлика от други държави", казва в писмото си до Бокова Дянков.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички